VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2016/02/01

Existuje zákonom stanovená lehota na príjem žiadosti? Potrebuje zamestnávateľ aj stanovisko z úradu, alebo mu stačí čestné prehlásenie?

Dobrý deň,

18.3.2016 bude mať môj syn tri roky a kvôli zdravotnému stavu, chcem požiadať o "predlženie rodičovskej dovolenky"
Dnes som bola na ÚSVPaR požiadala som tlačivá. Tam mi vraveli, že si nemôžem podať žiadosť skôr ako na konci apríla, pretože nárok mi vzniká až od 1. mája., inak moju žiadosť zamietnu.
Naozaj nemôžem požiadať skôr? Veď je logické, že skôr mi to vyplácať nezačnú, ak do apríla ešte poberám riadny rod. príspevok. 
Existuje zákonom stanovená lehota na príjem žiadosti? Nikde som to zatiaľ nenašla.
Potrebuje zamestnávateľ aj stanovisko z úradu, alebo mu stačí čestné prehlásenie?
 
ďakujem za odpoveď

1 komentár:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Dobrý článok o predĺžení rodičovskej nájdete na

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/zakonnik-prace-tehotna-rodic/predlzena-rodicovska-dovolenka-ako-ju-vybavit/


Existuje zákonom stanovená lehota na príjem žiadosti?

Rovnako tak rodičovský príspevok. Nárok naň zaniká od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po kalendárnom mesiaci, v ktorom dieťa dovŕšilo zákonom určený vek (ak dieťa dovŕši vek 3 roky 15. mája, nárok na rodičovský príspevok zanikne 1. júna).

Po dovŕšení 3 rokov veku dieťaťa je možné poberať rodičovský príspevok aj naďalej v prípade, že má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Čo sa týka žiadosti, niektorí odporúčajú vybavovať si žiadosť už 3 mesiace pred ukončením rodičovského príspevku.Čiže vo Vašom prípade je už na čase podať žiadosť.
UPSVaR má na odpoveď 30 dní. A následne informujete zamestnávateľa o rozhodnutí UPSVaRu, ak Vám schváli predlženie rodičovského príspevku pre nepriaznivý zdr. stav.
Potrebuje zamestnávateľ aj stanovisko z úradu, alebo mu stačí čestné prehlásenie?
Áno potrebuje rozhodnutie UPSVaRu.


Po