VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/01/21

Možnosť prijatia študentov so ZP

Máte daké informácie o univerzítach pôsobiacich na východe Slovenska, ktoré prijímajú  študentov so ZP? Aké sú podmienky prijatia, vstupy do objektov?  Jaro

8 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Ústav sociálnych vied a zdravotníctva bl. P. P. Gojdica v Prešove, Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, n. o. v Bratislave, nachádzajúci sa na Dilongovej ul. č. 13 v Prešove. Mám informácie že na túto vysokú školu chodia aj zdravotne postihnutí ľudia, aj ked treba podotknúť že sa tam nachádzajú schody.
A viem, že aj Prešovská univerzita prijíma zdravotne postihnutých ľudí, je tam aj bezbariérový prístup a myslím, že ostatné informácie Vám poskytnú aj na študijných oddeleniach tej ktorej fakulty.

Monika

eporadca povedal(a)...

V súlade s § 100 zákona č. 131/2002 Z.z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov povinnosťou Univerzít je vytvárať zodpovedajúce podmienky štúdia pre denných a externých študentov so zdravotným postihnutím vzhľadom na ich špeciálne študijné potreby bez znižovania požiadaviek na študijný výkon. K zodpovedajúcim podmienkam
štúdia patrí:
a) umožnenie štúdia podľa individuálneho študijného plánu,
b) v odôvodniteľných prípadoch predĺženie dĺžky štúdia s odpustením povinnosti hradiť
školné a
c) zabezpečenie podmienok súvisiacich s návštevou školy študentov so zdravotným
postihnutím.

eporadca povedal(a)...

2. Osoby so zdravotným postihnutím, ktorí sa rozhodli pre vysokoškolské vzdelanie, vyžadujú špeciálnu výchovnú podporu a podmienky pre štúdium.

eporadca povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymný povedal(a)...

Pred podaním prihlášky je vždy dobre zájsť na konkrétnu fakultu, školu a opýtať sa na sekretariáte, prípadne študijnej referentky o podmienkach, možnostiach štúdia, o prístupe do jednotlivých tried atď. Každá fakulta individuálne disponuje určitými výhodami ako rekonštruovaná budova, určité finančné bonusy. Konkrétne na Prešovskej univerzite študovali ľudia na vozíkoch. A

eporadca povedal(a)...

Na Univerzite Komenského v Bratislave pôsobí v rámci Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Podporné centrum pre zrakovo postihnutých študentov. Centrum riadi PaedDr. Elena Mendelová, CSc. Centrum poskytuje rady a informácie zdravotne postihnutým študentom a uchádzačom. Okrem toho pôsobia na každej fakulte koordinátori pre prácu so zdravotne postihnutými študentmi.
Koordinátor pre prácu so zdravotne postihnutými študentmi:
Koordinátor je kontaktnou osobou, ktorá je poverená riešením problematiky štúdia študentov so zdravotným postihnutím na FSEV UK.
Do činnosti koordinátora patrí vytvorenie rovnocenných podmienok pri prijímacích skúškach a riešenie vzniknutých problémov počas štúdia.

eporadca povedal(a)...

Študenti s rôznym stupňom a druhom zdravotného postihnutia patria do našej spoločnosti rovnako ako ostatní študenti. Ich vzdelávanie má svoje špecifiká, a je potrebné si uvedomiť, že títo študenti sú často v nevýhodnom postavení v porovnaní s ostatnými študentmi.
Ich zdravotný hendikep je často prekážkou ich integrácie do vyučovacieho procesu.
Samotné vzdelávacie inštitúcie (okrem škôl špecializovaných pre ZŤP študentov) často na túto skupinu študentov zabúdajú a nevytvárajú podmienky pre ich štúdium. Pritom týchto študentov (v závislosti od druhu a stupňa postihnutia) je možné zaradiť do klasického skupinového vzdelávania, resp. vytvoriť pre nich individuálne študijné plány.

Existujú vysoké školy, ktoré
majú zriadené podporné centrá pre túto skupinu študentov a poskytujú možnosti štúdia špecializované výlučne pre túto skupinu študentov.
zdroj: http://www.fem.uniag.sk

Anonymný povedal(a)...

Viem, že bol Národný program rozvoja životných podmienok občanov so zdravotným postihnutím vo všetkých oblastiach života.
A na internete som našla také informácie:
Tento program je koncipovaný v súlade so Štandardnými pravidlami na vytváranie rovnakých
príležitostí pre osoby so zdravotným postihnutím v nadväznosti na Rezolúciu OSN
č. 2000/51. Program vychádza z predpokladu, že spoločnosť má byť budovaná tak, aby všetky jej kvality – životné podmienky, zdravotná a sociálna starostlivosť, vzdelanie a dostupnosť informácií, pracovné, spoločenské a kultúrne uplatnenie, služby a výrobky boli dostupné všetkým občanom, alebo boli jednoduchým spôsobom sprístupnené a prispôsobené potrebám osôb so zdravotným postihnutím.
Tak určite veľa veci sa zrealizovalo.