VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/06/24

Opatrovateľská služba

Mám záujmu o opatrovateľskú službu. Potrebujem pomoc pri opatere rodičov. Aký je postup a na koho mám sa obrátiť?  Roman

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Opatrovateľskú službu má vo svojej kompetencii obec, tak všetky potrebné informácie získate tam.

Žiadosť o posúdenie odkázanosti a žiadosť o poskytovanie sociálnej služby / opatrovateľská služba/ podáva občan na obecnom úrade podľa miesta trvalého pobytu.

eporadca povedal(a)...

Postup v prípade Vášho záujmu o opatrovateľskú službu.

Žiadateľ vyplní Žiadosť o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu.

Priloží k žiadosti lekársky nález ošetrujúceho lekára.
Vyplnené písomné materiály odovzdá na príslušný obecný úrad.

Obecný úrad po obdržaní a zaevidovaní uvedených dokladov vykoná šetrenie v domácnosti žiadateľa a vypracuje sociálny posudok.
Tak poskytne žiadosť a lekársky nález posudkovému lekárovi na spracovanie lekárskeho posudku a vypracuje posudok o odkázanosti.
Vydá žiadateľovi rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu.

Žiadateľ po obdržaní a nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia o odkázanosti na sociálnu službu, požiada poskytovateľa sociálnej služby v rodinách o uzatvorenie zmluvy a k žiadosti priloží:

-rozhodnutie o dôchodku žiadateľa, alebo príjme za predchádzajúci kalendárny rok
-doklady o majetkových pomeroch žiadateľa (čestné vyhlásenie)
-iné doklady podľa potreby

Poskytovateľ sociálnej služby uzavrie so žiadateľom Zmluvu o poskytovaní opatrovateľskej služby

Anonymný povedal(a)...

Postup pri opatrovaní blízkej osoby je nasledovný - je to v kompetencii mesta alebo obce. Blízka osoba by mala byť riadne posúdená posudzujúcim lekárom na základe vypísaného lekárskeho nálezu obvodného lekára osoby odkázanej na pomoc druhej osoby. Potom buď mesto alebo obec pridelí opatrovateľku, ale Vy sa budete starať o blízku osobu. Je viac možnosti a preto by bolo najlepšie zájsť na sociálne odd. UPSVaR a oni Vás budú informovať. Chcem vám ešte dať do pozornosti, že sa plánuje, že aj osoby blízke budú musieť mať základný opatrovateľský kurz, aby ich štát platil /zatiaľ ešte to nie je schválené/.

Anonymný povedal(a)...

Osoba,ktorá vykonáva opatrovateľskú činnosť musí mať tomu adekvátne vzdelanie či už je to odborná zdravotnícka stredná, VŠ v danom odbore alebo musí mať absolvovaný opatrovateľský kurz. Následne môže žiadať o zverenie danej osoby do opatrovníctva. Všetko ostatné rieši ÚPSVaR v danom kraji.

eporadca povedal(a)...

O poskytovanie vybraných sociálnych služieb, resp. o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby (vrátane opatrovateľskej služby) môže občan požiadať až na základe právoplatného rozhodnutia o odkázanosti na túto sociálnu službu.
V súlade s § 41 ods. 2 nesmie byť minimálny rozsah úkonov opatrovateľskej služby nižší ako je rozsah zodpovedajúci stupňu odkázanosti fyzickej osoby podľa prílohy č. 3 zákona.
Nakoľko sa však pri poskytovaní sociálnej služby uzatvára zmluva, ktorá je slobodným prejavom vôle dvoch zmluvných strán, občan môže pri uzatvorení zmluvy o poskytovaní sociálnej služby požiadať, aby mu bola opatrovateľská služba poskytovaná v nižšom rozsahu na aký je odkázaný (napr. niektoré úkony mu budú zabezpečovať príbuzní). Takto dohodnutý rozsah opatrovateľskej služby bude obsahom zmluvy o poskytovaní sociálnej služby uzatvorenej podľa § 74 ods. 7.

eporadca povedal(a)...

Tak ako je uvedené v § 41ods. 2, rozsah úkonov na základe sociálnej posudkovej činnosti určuje obec v hodinách. Z uvedeného vyplýva, že rozsah úkonov je potrebné určiť v hodinách. Pokiaľ ide o stanovenie úhrady, zákon o sociálnych službách neupravuje spôsob stanovenia úhrady za opatrovateľskú službu, t.j. či má byť určená podľa úkonov opatrovateľskej služby alebo v hodinách. Obec je pri určení úhrady viazaná ekonomicky oprávnenými nákladmi na túto sociálnu službu a všeobecne záväzným nariadením.
zdroj. http://www.employment.gov.sk