VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/06/26

Bezbarierový rodinný dom

DOBRY DEN

OBRACIAM SA NA VAS OHLADOM PRISPEVKU NA BEZBARIEROVY RODINNY DOM, MAM 77ROKOV A MAM PREUKAZ ZTP. BYVAM MOMENTALNE V BYTOVKE NA 3 POSCHODI A NAKOLKO VYTAH NEJDE Z PRIZEMIA TAK BY SOM SA CHCEL PRESTAHOVAT DO ZDEDENEHO DOMU ALE TEN BY TREBALO PREROBIT NA BEZBARIEROVY A ANI KUPELKA TAM NIEJE TAK AJ TU BY TREBALO PRISTAVIAT.TAK PRETO BY SOM POTREBOVAL RADU AKE PAPIERE K TOMU POTREBUJEM A KOHO MAM V TEJ VECI KONTAKTOVAT DAKUJEM ZA ODPOVED

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Peňažný príspevok na bezbariérovú úpravu bytu

Aké sú konkrétne kroky pri vybavovaní?

1. Žiadateľ navštívi príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny
2. Sociálny pracovník ÚPSVaR na požiadanie poskytne potrebné tlačivá
3. Žiadateľ v žiadosti uvedie čo všetko potrebuje v byte urobiť
4. Určený sociálny pracovník si príde obzrieť byt a vypracuje odpoveď na danú žiadosť
5. Po obdržaní odpovede nás kontaktuje a dohodneme konzultáciu a obhliadku priamo u Vás
6. Na základe požiadaviek vypracujeme zákazníkovi projekovú dokumentáciu a kalkuláciu cien
7. Kópiu projektovej dokumentácie odovzdáme na schválenie na ÚPSVaR
8. Po schválení a určení finančného príspevku, začnú práce na bezbarierovej úprave
9. Po ukončeni prác vypracujeme konečnú faktúru, ktorá sa odovzdá na ÚPSVaR
10. Záverečná kontrola vykonaných úprav pracovníkom ÚPSVaR

Všeobecné informácie

Účelom peňažného príspevku na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže je odstránenie bariér v byte, rodinnom dome alebo garáži občana s ťažkým zdravotným postihnutím s cieľom dosiahnuť ich bezbariérovosť. Peňažný príspevok na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže možno poskytnúť aj na úpravu vstupu do bytového domu a na úpravu prístupu k výťahu.

Za úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže sa považujú také zmeny, ktorými sa upravuje existujúce zariadenie v byte, v rodinnom dome alebo v garáži.
Za úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže nemožno považovať vybudovanie nového objektu alebo zariadenia (kúpeľňa, WC, plyn, kanalizácia, vodovod).
Peňažný príspevok nemožno poskytnúť na úpravy vykonané pred posúdením občana s ťažkým zdravotným postihnutím na odkázanosť na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže.
Za bariéry sa považujú prekážky, v ktorých dôsledku občan s ťažkým zdravotným postihnutím nie je schopný sa premiestňovať, orientovať, dorozumievať, vykonávať nevyhnutné životné úkony alebo práce v domácnosti

Podmienky nároku

Podmienky nároku na príspevok na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže sú:

miera funkčnej poruchy najmenej 50%,
odkázanosť na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže
právoplatné rozhodnutie príslušného orgánu, t. j. úradu práce, sociálnych vecí a rodiny podľa trvalého pobytu občana

Výška príspevku

Výška peňažného príspevku na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže sa určuje percentuálnou sadzbou v závislosti od ceny úpravy a príjmu občana s ťažkým zdravotným postihnutím, maximálne vo výške 6 638,78 €, pri úprave garáže maximálne vo výške 1 659,70 €. Cena potrebnej úpravy bytu alebo rodinného domu je najviac 18256,66 € a cena potrebnej úpravy garáže je najviac 1 659,70 €. Súčet poskytnutých peňažných príspevkov na úpravu v období 7 rokov nesmie presiahnuť 8 298,48 €.
Peňažný príspevok sa poskytne na základe dokladu o cene úpravy.

Viac informácií získate na stránke Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR
zdroj
http://www.teliciak.sk/prispevok.html

http://www.teliciak.sk/prispevok.pdf

eporadca povedal(a)...

Peňažný príspevok na úpravu bytu, peňažný príspevok na úpravu rodinného domu a peňažný príspevok na úpravu garáže



Za úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže sa považujú zmeny, ktorými sa upravuje existujúce

zariadenie v byte, rodinnom dome alebo garáži. Za úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže nemožno považovať vybudovanie nového objektu alebo zariadenia, ktorými sú kúpeľňa, WC, plyn, kanalizácia, vodovod alebo úprava bytu, rodinného domu alebo garáže rovnakého druhu z dôvodu opotrebovania existujúceho zariadenia alebo prekročenia životnosti existujúceho zariadenia alebo z dôvodu opotrebovania úpravy alebo prekročenia životnosti úpravy.

Peňažný príspevok na úpravu bytu, peňažný príspevok na úpravu rodinného domu alebo peňažný príspevok na úpravu garáže možno poskytnúť, ak fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím má v byte alebo v rodinnom dome trvalý pobyt alebo je vlastníkom garáže, alebo garáž je súčasťou nájomného bytu a nie je súčasťou celoročnej pobytovej sociálnej služby.

Výška peňažného príspevku na úpravu bytu, peňažného príspevku na úpravu rodinného domu alebo peňažného príspevku na úpravu garáže sa určí percentuálnou sadzbou v závislosti od ceny potrebnej úpravy bytu, rodinného domu alebo garáže a príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Pri určení výšky peňažného príspevku na úpravu bytu, peňažného príspevku na úpravu rodinného domu alebo peňažného príspevku na úpravu garáže sa zohľadňuje cena stavebných prác, stavebných materiálov a zariadení najviac v sume ustanovenej v zozname stavebných prác, stavebných materiálov a zariadení.

Úhrn poskytnutých peňažných príspevkov na úpravu bytu a peňažných príspevkov na úpravu rodinného domu v období siedmich rokov nesmie presiahnuť 6 638,79 eura a úhrn peňažných príspevkov na úpravu garáže v období siedmich rokov nesmie presiahnuť 1 659,70 eura.

eporadca povedal(a)...

Fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je povinná vykonať úpravu bytu, rodinného bytu alebo garáže do šiestich mesiacov od poskytnutia peňažného príspevku na úpravu bytu, peňažného príspevku na úpravu rodinného domu alebo peňažného príspevku na úpravu garáže najneskôr do deviatich mesiacov odo dňa poskytnutia tohto peňažného príspevku, ak úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže nemožno vykonať pre potreby fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím z dôvodov na strane osoby, ktorej predmetom činnosti je vykonávanie úprav. Ak sa úpravy, na ktoré sa poskytol peňažný príspevok, neuskutočnili v uvedených lehotách, fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je povinná vrátiť vyplatený peňažný príspevok najneskôr do 30 dní od uplynutia lehôt uvedených v prvej vete.

Fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa poskytol peňažný príspevok na úpravu bytu, peňažný príspevok na úpravu rodinného domu alebo peňažný príspevok na úpravu garáže, vykoná vyúčtovanie tohto peňažného príspevku do 30 dní od skončenia úpravy bytu, rodinného domu alebo garáže.

Peňažný príspevok na úpravu bytu, peňažný príspevok na úpravu rodinného domu alebo peňažný príspevok na úpravu garáže možno poskytnúť na základe dokladu o cene úpravy bytu, rodinného domu alebo garáže alebo dokladu o vykonanej úprave bytu, rodinného domu alebo garáže vyhotoveného osobou, ktorej predmetom činnosti je vykonávanie úprav.

Ďalší peňažný príspevok na úpravu bytu, ďalší peňažný príspevok na úpravu rodinného domu alebo ďalší peňažný príspevok na úpravu garáže možno poskytnúť po vyúčtovaní predchádzajúceho peňažného príspevku na úpravu bytu, peňažného príspevku na úpravu rodinného domu alebo peňažného príspevku na úpravu garáže.

Fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je povinná vrátiť peňažný príspevok na úpravu bytu, peňažný príspevok na úpravu rodinného domu alebo peňažný príspevok na úpravu garáže alebo ich pomernú časť, ak zmení trvalý pobyt, predá, daruje alebo prenajme byt, rodinný dom alebo garáž inej osobe pred uplynutím siedmich rokov od poskytnutia týchto peňažných príspevkov.

zdroj
http://www.upsvar-ba.sk/index.php/socialne-veci-a-rodina/tzp-obcania.html