VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/11/08

Preukaz ZŤP- ZŤP-S

Dobry den, neviem ci sa informujem na spravnom mieste,ale na internete som nevypatrala ziadnu mailovu adresu,kde by som sa mohla s touto otazkou obratit. Som drzitel preukazu ZTP. Mam ho uznany na 80%. S tou istou diagnozou, ale so 75% je drzitelom aj pani, s ktorou som lezala v nemocnici. Chcem sa spytat, ako je to mozne, ze ona ma ZTP so sprievodom,ale mne sprievod zamietli. Jedna sa o zhubny nador stitnej zlazy. Kde,alebo na koho sa mam obratit?
Velmi pekne Vam dakujem za skoru odpoved.




2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Preukaz sa vyhotovuje fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej bolo vydané rozhodnutie o peňažnom príspevku na kompenzáciu, alebo rozhodnutie o preukaze. Pri rozhodovaní o preukaze (bez navrhovania kompenzácií) sa žiadosti, doložené lekárskym nálezom podávajú na oddelení posudkových činností úradu prace sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého bydliska. V prípade písomného styku je potrebné korešpondenciu zasielať na adresu sídla úradu. Podkladom k rozhodnutiu je lekársky posudok. Ak je fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaná na sprievodcu, vyhotovuje sa jej preukaz fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom.


Preukazy ŤZP a ŤZP/S, vydané podľa zákona č.195/1998 Z.z. o sociálnej pomoci v znení neskorších predpisov platia do 31.12.2013, ak fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím nie je vyhotovený preukaz podľa zákona č.447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
zdroj:http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/tazko-zdravotne-postihnuti/posudkova-cinnost/preukaz-fyzickej-osoby-s-tazkym-zdravotnym-postihnutim.html?page_id=12970

eporadca povedal(a)...

Fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je odkázaná na sprievodcu, ak je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby alebo na pomoc psa so špeciálnym výcvikom pri zabezpečovaní pohybu, orientácie a komunikácie so spoločenským prostredím, a to najskôr od dovŕšenia tretieho roku veku tejto osoby.
Z lekárskeho posudku a podaním žiadosti určujú pracovníci UPSVaRu či konkrétna osoba je odkázaná na sprievodcu,alebo nie.