VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/02/15

druhy peňažných príspevkov

V akom zákone nájdem jednotlivé druhy peňažných príspevkov? Ako znejú? Andy

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Peňažné príspevky na kompenzáciu.
Dňa 1. januára 2009 nadobudol účinnosť zákon č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu“), ktorý nanovo upravuje právne vzťahy pri poskytovaní peňažných príspevkov na kompenzáciu a nahradil zákon č. 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci v znení neskorších predpisov v oblasti poskytovania peňažných príspevkov na kompenzáciu a peňažného príspevku za opatrovanie.
V zákone č. 447/2008 Z. z sú podrobne vysvetlené jednotlivé druhy peňažných príspevkov.

eporadca povedal(a)...

Druhy peňažných príspevkov:
Peňažný príspevok na osobnú asistenciu
Peňažný príspevok na opatrovanie
Peňažných príspevkov na prepravu
Peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov
Peňažný príspevok na:
- kúpu pomôcky
- výcvik
- úpravu pomôcky
- opravu pomôcok
Peňažný príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia
Peňažný príspevok na:
- kúpu osobného motorového vozidla
- úpravu osobného motorového vozidla
Peňažný príspevok na úpravu bytu, rodinného domu a garáže

eporadca povedal(a)...

Všeobecné podmienky poskytovania peňažných príspevkov na kompenzáciu:

Základnou podmienkou je, že fyzická osoba má zdravotné postihnutie s mierou funkčnej poruchy najmenej 50 %, čím sa stáva fyzickou osobou s ŤZP.

Ďalšou podmienkou je, že v posudku vydanom oddelením posudkových činností príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny jej bol navrhnutý požadovaný druh peňažného príspevku na kompenzáciu.

Poskytovanie peňažného príspevku na kompenzáciu je závislé aj od majetku fyzickej osoby s ŤZP a jej príjmu za zisťovaný kalendárny rok:
Peňažné príspevky na kompenzáciu možno poskytnúť, ak hodnota majetku fyzickej osoby s ŤZP nie je vyššia ako 39 833 eura.
Jednorazové peňažné príspevky na kompenzáciu a peňažný príspevok na prepravu možno poskytnúť ak príjem fyzickej osoby s ŤZP za zisťovaný kalendárny rok nepresahuje 5-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, t. č. nepresahuje sumu 949,15 eura.
Peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov možno poskytnúť ak príjem fyzickej osoby s ŤZP za zisťovaný kalendárny rok nepresahuje 3-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, t. č. nepresahuje sumu 569,49 eura.
Osobitne je upravené poskytovanie peňažného príspevku na osobnú asistenciu ak príjem fyzickej osoby s ŤZP za zisťovaný kalendárny rok presahuje 3-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, t. č. presahuje sumu 569,49 eura.