VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/02/04

hendikep

Viete pomáhať?

7 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

čudná otázka a veľmi obšírna...myslím, že každý dokáže v niečom alebo niekomu pomôcť...závisí to od povahy človeka...Táňa.

Anonymný povedal(a)...

ak máte na mysli, či vieme pomôcť hendikepovaným ľuďom, tak moja odpoveď je áno...ja by som si nevedela predstaviť, že by som sa otočila takémuto človeku chrbtom...nikdy nemôžeme vedieť, či nás niečo také nečaká. Timea

Anonymný povedal(a)...

Súhlasim s Táninou aj s Timeinou reakciou. Každopádne musíme si pomáhať navzájom.

eporadca povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymný povedal(a)...

Samozrejme že vieme, ale hlavné je, že chceme pomáhať, nie len zdravotne postihnutím, ale aj ostatným ľuďom, ktorí pomoc potrebuju, a ak je to v mojich schopnostiach tak rada pomôžem. Často sa diskutuje či človek pomáha z nezištných dôvodov, pretože mnoho ľudí tvrdí, že človek nikdy nepomôže len tak, bez toho aby z toho niečo mal. Ale je to naozaj tak?
Stále ak pomôžem, tak niečo získam. a to je dobrý pocit, pocit vnútorného uspokojenia.

Asi ani nie je dôležité rozlišovať "zištnosť" a "nezištnosť". Pre ľudí, ktorí pomoc potrebujú, je dôležité, že sú tu ľudia, ktorí sú schopní byť im nápomocní.

Nora

eporadca povedal(a)...

Pomáhať treba všetkým, ktorí pomoc potrebujú, nielen zdravotne postihnutým, ale z druhej strany oni veľa veci nezvladnú sami, tak bez pomoci nemôžu dôstojne žiť.
Tak pomáhajme prekonávať komunikačné a iné bariéry.

eporadca povedal(a)...

Hendikep (z angl. handicap) alebo prekladané aj ako sociálne znevýhodnenie alebo podľa WHO novšie obmedzenie participácie je minimalizovanie určitých príležitostí zdravotne postihnutých osôb v súkromnej, kultúrnej alebo pracovnej oblasti.
Presné definície:
podľa WHO 2003 (Medzinárodná klasifikácia funkčnej schopnosti, dizability a zdravia): obmedzenie participácie (angl. participation), pričom participácia je zapájanie, účasť, angažovanosť (involvement) jednotlivca do životných situácií a predstavuje spoločenský pohľad na fungovanie;
hendikep je popri poruche a obmedzení aktivity treťou formou zdravotného postihnutia
podľa WHO 1980: akákoľvek reštrikcia alebo nedostatok vyplývajúci z poruchy schopnosti vykonávať aktivity spôsobom alebo v rozsahu, ktorý je považovaný za normálny pre človeka.
podľa Takáč: Metodologické princípy hodnotenia funkčného stavu v rehabilitácii. EuroRehab, roč. XIII, 2003: porucha zmena rolí jednotlivca na úrovni spoločnosti
podľa Š.Strieženec, 2001: skutočnosť, že je jedinec v sociálnej kolíznej situácii bez vlastného pričinenia
podľa Collins Dictionary of Social Work, 2002: termín, ktorý sa využíva pre opis zdravotného postihnutia a asociuje sociálne znevýhodnenia
Podľa M. Šramatej (2004) sa hendikep všeobecne rozdeľuje na handicap v orientácií, fyzickej nezávislosti, sociálnej integrácií, ekonomickej sebestačnosti a v zamestnaní, kde predstavuje pre osobu obmedzené príležitosti vo výbere, prípadne výkone zamestnania ako aj úpravy pracovného miesta, režimu alebo času.
zdroj: wikipedia