VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/02/08

formy DMO?

Aké sú charakteristické príznaky pre všetky formy DMO?  Andy

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Detská mozgová obrna (DMO) nie je ochorenie ako také, je to súhrn príznakov, ktoré vznikajú následkom poškodenia nezrelého mozgového tkaniva.
DMO sa prejavuje spastickou alebo nespastickou formou.
DMO sa prejavuje spastickou alebo nespastickou formou.
Spastická forma DMO - znamená, že svaly majú patologicky trvalé zvýšený svalový tonus. Vyskytuje sa v rôznych variáciách.
Nespastická forma DMO - znamená, že svaly majú trvalý patologicky znížený svalový tonus. Taktiež vyskytuje sa v rôznych variáciách.

Charakteristické príznaky DMO (pre všetky formy):
- poruchy hybnosti
- oneskorený motorický vývin
- zvýšený Masseterov reflex
- poruchy okohybného aparátu a zraku (najmä strabizmus)
- poruchy reči, ako je dyzartria, zajakavosť, mutizmus, oneskorený vývin reči,
- hypersalivácia (nadmerná slinivosť)
- epileptické záchvaty
- časté zníženie intelektových schopností pod normu
- neurotické a afektívne poruchy
- malá odolnosť voči infekciám a intoxikáciám

Anonymný povedal(a)...

Existuje niekoľko foriem DMO, ktoré môžeme rozdeliť podľa typu hybnej poruchy na formu spastickú, athetoidnú, ataktickú a zmiešanú.

1.Spastická forma postihuje 70-80% nemocných. Je charakterizovaná stuhnutými a trvalo stiahnutými (spastickými) svalmi v postihnutých oblastiach. V tomto prípade sa stretávame s dvoma problémami. S parézou – oslabením a plégiou – ochrnutím. Podľa počtu postihnutých končatín môžeme rozlišovať postihnutie oboch dolných končatín, postihnutie končatín na jednej polovici tela, postihnutie oboch dolných a jednej hornej končatiny alebo postihnutie všetkých štyroch končatín.

2.Athetoidná forma je typická pre 10-20% pacientov s diagnózou DMO. Títo pacienti trpia mimovoľnými krúživými a pomalými pohybmi rukou, nohou alebo celých horných a dolných končatín. Tieto pohyby môžu postihnúť aj svaly tváre, čo spôsobuje vznik rôznych grimás či mľaskanie. Ľudia s touto formou DMO nemusia byť schopní hovoriť, pretože nie sú schopní kontrolovať svalovú koordináciu potrebnú k artikulácii.

3.Ataktická forma DMO sa vyskytuje vzácne, postihuje 5-10% pacientov. Táto forma poškodzuje vnímanie rovnováhy a citlivosti. Pacienti s týmto onemocnením majú zlú motorickú koordináciu, ich chôdza je značne nestabilná a o širokej báze (dávajú chodidla ďaleko od seba).

Kombináciou týchto troch druhov môže vzniknúť zmiešaná forma DMO. Najčastejšie dochádza ku kombinácií spastickej a athetoidnej formy.

Príznaky sa spravidla objavia do tretieho roku života. Môžeme si u dieťaťa všimnúť neprirodzeného alebo oneskoreného vývoja pohybových schopností, napr. pretáčanie sa, lezenie, sedenie, stoj, chôdza.

eporadca povedal(a)...

Detská mozgová obrna (DMO) je súhrn príznakov, ktoré vznikajú následkom poškodenia nezrelého mozgového tkaniva, či už v období počas tehotenstva, počas pôrodu, alebo v bezprostrednom období po narodení.
V popredí prejavov ochorenia sú poruchy hybnosti, často obmedzenie mentálnych schopností, poruchy správania a epileptické záchvaty.

Všeobecne možno povedať, že neexistuje špecifická liečba DMO, ktorá ochorenie „vylieči“, je možné len zmierniť rôzne klinické prejavy ochorenia- napr.zachovanie čo najlepšej pohyblivosti,zníženie počtu epileptických záchvatov (až o 50%).

Veľmi dôležitá a potrebná je prevencia vzniku kontraktúr (skrátenia svalov). Vychádza zo znalosti vzniku týchto prejavov. Totiž rast svalov do dĺžky nie je rovnomerný s rastom kostí, čo sa postupne kompenzuje skrátením šliach a následne obmedzením pohyblivosti v postihnutom kĺbe.

Typické je najmä patologické postavenie veľkých kĺbov (najmä bedrového a kolenného), a tiež chôdza po špičkách. Tomu je možné predísť včasnou a pravidelnou rehabilitáciou, podpornou liečbou- napr. masáže, parafín, ako aj ortopedickými pomôckami ( tzv. ortézy).

Jednoznačnou indikáciou pre začiatok rehabilitácie sú zmeny svalového tonusu, zaostávanie motorického vývinu a asymetria motoriky.
zdroj: http://www.zzz.sk