VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/02/09

osobný asistent

 Osobným asistentom môže byť aj rodič, súrodenec, starí rodičia? Zora

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Áno,
za podmienky, že tieto osoby poskytujú OA fyzickej osobe s ŤZP, ktorá je odkázaná na OA najmenej v rozsahu 3 650 hodín ročne, alebo je zamestnaná alebo navštevuje školské zariadenie len na činnosti uvedené v prílohe č. 4 v prvom bode až v šiestom bode, deviatom bode a pätnástom bode, najviac však 1 460 hodín ročne.
Maja
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/tazko-zdravotne-postihnuty/penazne-prispevky-na-kompenzaciu-tazko-zdravotne-postihnutych/penazne-prispeky-na-kompenzaciu-tazkeho-zdravotneho-postihnutia.html?page_id=13079

Anonymný povedal(a)...

áno, áno, tiež som takto vysvetľovala na úrade. m

Anonymný povedal(a)...

Áno, pokiaľ to dovoľuje zdravotný stav a závisí to aj od stupňa postihnutia. Tu len nastáva problém vtedy, keď rodič alebo príbuzný chce poberať aj opatrovateľský a aj príspevok ako asistent. Timea.

eporadca povedal(a)...

Ešte treba dodať, že v posudku vydanom oddelením posudkových činností príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny je navrhnutý požadovaný druh peňažného príspevku na kompenzáciu OS/, kde je stanovený počet hodín ročne a vyšpecifikované činností, ktoré môže vykonávať rodinný príslušník.

eporadca povedal(a)...

A činnosti uvedené v prílohe č. 4 to hlavne osobná hygiena, obliekanie, vyzliekanie, podávanie liekov.

Unknown povedal(a)...

Može byť osobným asistentom aj invalidný dôchodca?