VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/09/02

Hmotná núdza

Dobrý den, mam k Vam velku prosbu !!! A to ohladom otazky, ktorá sa týka  hmotnej nudze pre moju mamu. Mama ma 52 rokov, je invalidna 65 %, je vdova a jej jediný prijem je invalid. doch. vo výške 150 eur, nepracuje nikde uz niekolko rokov, nakolko jej to zdravotny stav nedovoluje...vdovsky dochodok nepobera lebo nema na neho narok, nakolko ovdovela este pred rokom 2004, tak bola posudzovana podla stareho zakona...Chcela by som vediet ci ma narok na prispevok v hmotnej nudzi...alebo na byvanie. Jej jediny majetok,  ktorý ma,  je 3 izbovy byt v osobnom vlastnictve, v  ktorom byva spolocne so mnou, ja mam 30 rokou som slobodna, pracujuca a sestrou 29 rocnou pracujucou  s dvoma 5 rocnymi detmi. Mame financne pomahame my, ale ja si planujem zalozit svoju rodinu a uz teraz rozmyslam ako utiahnem 2 domacnosti. Na internete som sa docitala na diskusiach, ze mama narok na prispevok v hmotnej nudzi ma, no u nas jej povedali, ze nema, lebo ze je len 65 % invalidna, že keby mala viac % tak by narok mala, comu troska nerozumiem, lebo keby, že ma viac % mala by aj väcsi dochodok... Tak teraz neviem kde je pravda. Dakujem velmi pekne za odpoved. Nech je uz akákoľvek. S pozdravom Marcela K.

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň
Suma 150 eur nepresahuje výšku životného minima.
Životné minimum jednotlivca, t.j. plnoletej fyzickej osoby predstavuje sumu 185,19 € ( 5 579,03 Sk )mesačne.
Čiže mala by Vaša mama mať nárok na dávku v hmotnej núdzi.
Aj podľa rozdelenia čo patrí a čo nepatrí do príjmu na účely posudzovania hmotnej núdze, kde invalidný dôchodok sa neráta do príjmu.
Všetky informácie máte na http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?SMC=1&id=160

Veľa šťastia. Andrej

Anonymný povedal(a)...

Podmienky nároku - hmotná núdza

Jednou z podmienok nároku na dávku v hmotnej núdzi je stav, kedy príjem občana a fyzických osôb, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, nedosahuje životné minimum a občan a fyzické osoby, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, si príjem nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť vlastným pričinením.

Tento stav sa definuje ako stav hmotnej núdze.

http://www.employment.gov.sk

eporadca povedal(a)...

Dávka v hmotnej núdzi patrí občanovi v hmotnej núdzi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, na zabezpečenie základných životných podmienok.

Podmienky nároku:
príjmy spoločne posudzovaných osôb nedosahujú sumu ustanovenú zákonom,
nemožnosť občana zabezpečiť alebo zvýšiť si príjem vlastným pričinením,
nemožnosť zabezpečiť si základné životné podmienky vlastným majetkom,
uplatnenie si zákonných nárokov

Výška dávky:
60,50 € pre jednotlivca,
115,10 € pre jednotlivca s 1 až 4 deťmi,
168,20 € pre jednotlivca s viac ako 4 deťmi,
105,20 € pre dvojicu,
157,60 € pre dvojicu s 1 až 4 deťmi,
212,30 € pre dvojicu s viac ako 4 deťmi.

eporadca povedal(a)...

Dávka sa zvýši o 13,50 € mesačne, ak je občan alebo fyzická osoba, ktorá sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje tehotná žena. Zvýšenie patrí tehotnej žene od začiatku štvrtého mesiaca tehotenstva, ak preukáže svoje tehotenstvo tehotenským preukazom a počas tehotenstva pravidelne navštevuje tehotenskú poradňu.

Dávkou je aj 13,50 € mesačne pre občana alebo fyzickú osobu, ktorá sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje, ak je rodičom dieťaťa do jedného roku veku a preukáže sa potvrdením príslušného pediatra, že sa s týmto dieťaťom zúčastňuje na preventívnych prehliadkach u pediatra.

Dávka na účely tohto zákona je za podmienok ustanovených týmto zákonom aj 17,20 € mesačne pre dieťa na účely zabezpečenia jeho základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi, ak toto dieťa plní povinnú školskú dochádzku.