VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/09/23

Preukazy občana s ťažkým zdravotným postihnutím

 Dobrý deň , poprosím o radu. Mám zdravotne postihnutú vnučku. Dopočula som sa, že keď bude mať preukaz ZŤP, ziska aj výhody a kompenzácie. Sme v ťažkej životnej situácii, tak by nám to veľmi pomohlo. Za kým máme isť? Janka

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň, samozrejme, treba sa zaujímať o štátnu pomoc a kompenzácie,, hlavne preto, že zmiernite dôsledky postihnutia a hlavne pomôžete samotnému ZŤP občanovi . Je veľa možností kompenzácie, tak smelo chodte na príslušný UPSVaR. Držím palce! Zdenka

eporadca povedal(a)...

Preukazy občana s ťažkým zdravotným postihnutím vydávajú príslušné pracoviská oddelení posudkových činností na Úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny.
K tomu potrebujete
- podať žiadosť, občiansky preukaz, aktuálnu fotografiu, zdravotnú dokumentáciu. Navštívte
ÚPSVaR, určite Vám poradia a vysvetlia, co potrebujete.

eporadca povedal(a)...

Podmienkou na vydanie preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím je posúdenie miery funkčnej poruchy zdravia, ktorá musí byť najmenej 50 %, pričom sa prihliada na lekárske a nelekárske posudkové kritériá.

Základná právna úprava upravujúca problematiku vydávania preukazu ZŤP je obsiahnutá v zákone č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

eporadca povedal(a)...

Za občana s ťažkým zdravotným postihnutím sa podľa zákona považuje občan, ktorého miera funkčnej poruchy je najmenej 50 %.

Funkčná porucha je nedostatok telesných schopností, zmyslových schopností alebo duševných schopností občana, ktorý z hľadiska predpokladov vývoja zdravotného postihnutia trvá dlhšie ako jeden rok.

Miera funkčnej poruchy sa určuje v percentách.
Kritériá pri posudzovaní vydávania preukazu ZŤP
1. lekárske posudkové kritériá
2. nelekárske posudkové kritériá

V prípade lekárskych kritérií sa posudzuje zdravotný stav a určenie miery funkčnej poruchy občana.

Nelekárskymi posudkovými kritériami u občana s ťažkým zdravotným postihnutím sú jeho:
a) osobnostné predpoklady,
b) rodinné prostredie a
c) prostredie, ktoré ovplyvňuje jeho integráciu do spoločnosti.

Na základe lekárskeho posúdenia sa rozhodne o miere funkčnej poruchy a o tom, že ide o občana s ťažkým zdravotným postihnutím na účely vydania preukazu.

Občanovi s ťažkým zdravotným postihnutím príslušný orgán vydáva preukaz, ktorý je určený na uplatnenie kompenzácie podľa tohto zákona a tiež aj na ďalšie kompenzácie podľa osobitných predpisov.