VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/09/27

Opatrovateľstvo či os. asistencia

Dobrý deň . Som po ťažkom úraze a potrebujem  pomoc pri bežných  úkonoch. Potrebujem sa rozhodnúť či v rámci kompenzácie viac mi pomôže osobná asistencia alebo opatrovateľka. Aký je rozdeľ? Snažila som sa čítať v zákone, ale tomu nerozumiem. . Skúste mi to vysvetliť. ďakujem, Mirka

7 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Jedeným z najdôležitejších rozdielov je ten, že príspevok na opatrovanie je určený predovšetkým rodinným príslušníkom zdravotne ťažko postihnutej osoby.

Osobným asistentom naopak môže byť osoba z iného okruhu osôb, takže asistentom je osoba, ktorá nie je rodinným príslušníkom.

Osobným asistentom z okruhu rodinných príslušníkov môže byť iba za podmienok určených zákonom.

eporadca povedal(a)...

pokračovanie..
Fyzickou osobou na účely poskytovania peňažného príspevku na opatrovanie je blízky rodinný príslušník (kto spadá do okruhu blízkych osôb vymenúva zákon). Opatrovať môže ale aj osoba, ktorá nie je v príbuzenskom vzťahu s opatrovaným, ale ma trvalý alebo prechodný pobyt v mieste bydliska človeka s postihnutím.

Pri tomto druhu príspevku môže opatrovať iba jedna osoba 24 hodín denné a to 365 dni do roka. Opatrovateľ má nárok na 30 dni do roka na odľahčovaciu službu, ktorú poskytuje obec.
Opatrovanie nie je pracovno-právnym vzťahom.

eporadca povedal(a)...

Osobná asistencia je jedna z foriem pomoci pre osobu so zdravotným postihnutím, ktorú štát realizuje formou peňažného príspevku na osobnú asistenciu.
Užívateľ asistencie môže mať neobmedzený počet asistentov.

Príjem z osobnej asistencie je zdaniteľný, takže sa musí vykazovať v ročnom zúčtovaní dane z príjmu.

Osobnú asistenciu môže vykonávať fyzická osoba, ktorá môže byť súbežne zamestnaná, dobrovoľne nezamestnaná, evidovaná na úrade práce, študent alebo má status podnikateľa.

eporadca povedal(a)...

Ešte máte jednú možnosť - opatrovateľskú službu.

Opatrovateľskú službu má vo svojej kompetencii obec, tak všetky potrebné informácie získate tam.

Žiadosť o posúdenie odkázanosti a žiadosť o poskytovanie sociálnej služby / opatrovateľská služba/ podáva občan na obecnom úrade podľa miesta trvalého pobytu.

Anonymný povedal(a)...

Tieto dva pojmy, myslím na opatrovanie a opatrovateľskú službu, často sa pletú aj keď

príspevok na opatrovanie poberá rodinný príslušník podľa zákona 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia

a opatrovateľská služba je schvaľovaná podľa zákona 448/2008 Z.z. o sociálnych službách.

eporadca povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
eporadca povedal(a)...

Áno Mirka, v rámci kompenzácie môžete sa rozhodovať pomedzi osobnou asistenciou a príspevkom na opatrovanie.

Keď sa rozhodnete pre opatrovateľku, tak je to poskytovanie sociálnej služby a musíte požiadať o posúdenie odkázanosti na túto službu na obecnom úrade podľa miesta trvalého pobytu.