VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/07/19

Dohode o vykonaní práce

Dobrý deň prajem,
mám na Vás zopár otázok
a prosím Vás o radu.
Som invalidná dôchodkyňa, do ktorého som bola
preradená z výsluhového dôchodku po rušení
výsluhových dôchodkov u umelcov.
Pracujem na dohodu o vykonaní práce, pár hodín
(cca 5 hod.) týždenne,
ale len 10 mesiacov do roka (júl a august nie).
Po novom sa z dohôd o vyk. práce majú platiť odvody.
Otázka 1.
Viete mi poradiť koľko % a kde všade budem platiť
poplatky - odvody?
Ak áno, že vraj sa mi potom môže zvýšiť dôchodok.
Otázka 2.
Zvýši sa mi dôchodok, ak nepracujem celých 12 mesiacov
(teda po celý rok), ale len 10mesiacov v roku?
Teda berie sa do úvahy suma zarobená ročne, alebo
len celoročná zamestnanosť.

Vopred Vám ďakujem za ústretovosť
Vašu pomoc a vyjasnenie nejasností.
S pozdravom
Cecília

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Prvá časť Vašej otázky:
1.Povinnosť platiť odvody postihne aj pracujúcich penzistov a študentov. Starobní penzisti budú platiť len odvody vo výške štyroch percent a zamestnávateľ za nich zaplatí ďalších 19,8 percenta. Invalidným dôchodcom a študentom zase odvody pohltia 7 percent z platu a zamestnávatelia za nich budú platiť navyše 22,8 percenta. Nižšie odvody zaplatia aj ľudia pri nepravidelnom príjme. Na rozdiel od ostatných dohodárov nebudú musieť platiť nemocenské poistenie ani poistenie v nezamestnanosti.
zdroj:http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/63594-zivnostnici-aj-dohodari-zaplatia-na-odvodoch-viac/

eporadca povedal(a)...

Myslia sa tým odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne

2.Pokiaľ ide o pracujúcich penzistov, ak dnes pracujú na dohodu, po skončení práce nemôžu žiadať o zvýšenie dôchodku. Po novom, keďže budú platiť odvody na starobné poistenie, získajú nárok na zvýšenie svojho dôchodku. „Poberateľ starobného dôchodku, ktorý bude pracovať na základe dohody, bude od 1. januára 2013 na účely zákona o sociálnom poistení zamestnancom, bude povinne dôchodkovo poistený a bude mať nárok na zvýšenie nároku na starobný dôchodok za dobu poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok rovnako ako zamestnanec v pracovnom pomere,“ povedala Barbora Petrová z tlačového odboru ministerstva práce.

Zákon však umožňuje požiadať o zvýšenie penzie až po tom, čo zanikne dôchodkové poistenie. Penzista tak bude môcť podať žiadosť, až keď prestane pracovať. V prípade, že niekto bude mať viacero dôchodkových poistení, napríklad bude pracovať na dohodu pre dve firmy, musí počkať, až mu zaniknú všetky dôchodkové poistenia.
zdroj:http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/63594-zivnostnici-aj-dohodari-zaplatia-na-odvodoch-viac/

eporadca povedal(a)...

Po ďalšie
Dohodár môže pre jedného zamestnávateľa odrobiť najviac 350 hodín ročne.

1) Dohodu o vykonaní práce zamestnávateľ môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak predpokladaný rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Do predpokladaného rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce.

Zdroj: http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/63594-zivnostnici-aj-dohodari-zaplatia-na-odvodoch-viac/

http://kariera.zoznam.sk/sk/cl/100322/512366/Dohoda-o-vykonani-prace

eporadca povedal(a)...

Najvýraznejší dosah budú mať tieto zmeny na predčasných dôchodcov pracujúcich na dohodu. Keďže budú musieť byť povinne dôchodkovo poistení ako zamestnanci, nebudú môcť naďalej poberať aj plat, aj predčasnú penziu. Podľa zákona budú mať čas do konca februára budúceho roku, aby sa rozhodli, čo je pre nich výhodnejšie. Ak ku koncu februára neprestanú pracovať, Sociálna poisťovňa im automaticky zastaví výplatu predčasného dôchodku. Zákaz súbehu práce a poberania predčasnej penzie dnes platí, len ak je predčasný dôchodca riadne zamestnaný.

Dohodári aj naďalej zostanú ukrátení o viaceré výhody, ktoré majú riadni zamestnanci. Nebudú mať nárok na stravné lístky ani dovolenku. V porovnaní so zamestnancami budú mať aj kratšiu výpovednú lehotu, ak sa ich zamestnávateľ rozhodne prepustiť. Navyše dohodár môže pre jedného zamestnávateľa odrobiť najviac 350 hodín ročne.

Viac budú odvádzať aj živnostníci. Vláda totiž odsúhlasila zvýšenie minimálneho vymeriavacieho základu, z ktorého si platí odvody asi 80 percent podnikateľov. Od budúceho roku sa zvýši zo 44,2 percenta priemernej mzdy na jej polovicu. Minimálna suma, z ktorej sa v budúcom roku budú počítať odvody, by mala vzrásť z tohtoročných 339,89 eura na 393 eur. Mesačne tak budú musieť živnostníci do Sociálnej poisťovne posielať minimálne 130,27 eura namiesto súčasných 112,66 eura a minimálne odvody do zdravotnej poisťovne vzrastú zo 47,58 eura na 55,02 eura.

http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/63594-zivnostnici-aj-dohodari-zaplatia-na-odvodoch-viac/