VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/07/03

Sociálna rehabilitácia

Čo mám rozumieť pod pojmom sociálna rehabilitácia?
Za odpoveď vopred ďakujem.


4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Sociálna rehabilitácia je odborná činnosť na podporu samostatnosti, nezávislosti, sebestačnosti fyzickej osoby rozvojom a nácvikom zručností alebo aktivizovaním schopností a posilňovaním návykov pri sebaobsluhe, pri úkonoch starostlivosti o domácnosť a pri základných sociálnych aktivitách.

2) Ak je fyzická osoba odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby, sociálna rehabilitácia podľa odseku 1 je najmä nácvik používania pomôcky, nácvik prác v domácnosti, nácvik priestorovej orientácie a samostatného pohybu, výučba písania a čítania Braillovho písma a sociálna komunikácia.
Zdroj:Zákon o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona o živnostenskom podnikaní - Zákon č. 448/2008 Z. z.
http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/zakon-o-socialnych-sluzbach/

eporadca povedal(a)...

Sociálna rehabilitácia sa využíva vo viacerých soc. zariadeniach.
Zariadenie pre seniorov, kde sa poskytuje: pomoc pri odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby, sociálne poradenstvo, sociálna rehabilitácia, ošetrovateľská starostlivosť, ubytovanie, stravovanie, upratovanie, pranie, žehlenie a údržba bielizne a šatstva, osobné vybavenie, utvárajú sa podmienky na úschovu cenných vecí, zabezpečuje záujmová činnosť. (Zákon NR SR č. 448/2008 Z.z., § 35).
- Zariadenie opatrovateľskej služby, kde sa poskytuje: pomoc pri odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby, sociálne poradenstvo, sociálna rehabilitácia, ošetrovateľská starostlivosť, ubytovanie, stravovanie, upratovanie, pranie, žehlenie a údržba bielizne a šatstva, osobné vybavenie, utvárajú sa podmienky na úschovu cenných vecí. (Zákon NR SR č. 448/2008 Z.z., § 36).
- Domov sociálnych služieb, kde sa poskytuje sociálna služba fyzickej osobe, ktorá je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby a jej stupeň odkázanosti je najmenej V. podľa prílohy č. 3, alebo fyzickej osobe, ktorá je nevidiaca alebo prakticky nevidiaca a jej stupeň odkázanosti je najmenej III. podľa prílohy č. 3. Kde sa poskytuje pomoc pri odkázanosti na pomoc inej fyzickej osoby, sociálne poradenstvo, sociálna rehabilitácia, ošetrovateľská starostlivosť, ubytovanie, stravovanie, upratovanie, pranie, žehlenie a údržba bielizne a šatstva, osobné vybavenie. Zabezpečuje sa pracovná terapia, záujmová činnosť, a utvárajú sa podmienky na vzdelávanie a úschovu cenných vecí. (Zákon NR SR č. 448/2008 Z.z., § 38). Toto zariadenie nie je špeciálne zriaďované pre seniorov. Seniori sú prijatí do zariadenia iba v prípade, že majú daný stupeň odkázanosti.
zdroj: zákon 448/2008 Z. z o sociálnych službách

eporadca povedal(a)...

Najvýznamnejším prostriedkom sociálnej rehabilitácie sú sociálne služby, ktoré sú zdravotne postihnutým občanom poskytované v nasledovných formách:
- Služby osobnej asistencie
- Poskytovanie technických pomôcok spolu so súvisiacimi službami
- Doprava do škôl a zariadení
- Doprava pre iné účely
- Opatrovateľská služba
- Chránené bývanie j
- Respitná odľahčovacia starostlivosť
- Ústavy a domovy sociálnej starostlivosti
- Penzióny a domovy pre seniorov a občanov so zdravotným postihnutím
- Poradenstvo j
- Ranná starostlivosť j
- Centrá denných služieb
www.oailava.edu.sk/pomature/socialpr/krizint.doc

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň

Nech má pomoc rôzne varianty pomenovania, ale dôležitá je účelnosť so zreteľom na človeka, ktorému je smerovaná.