VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/07/04

Paralympijské hry Londýn 2012

XIV. Paralympijské  hry  Londýn 2012  sa  uskutočnia v  termíne 29. 8. - 9. 9. 2012

Vývoj paralympijských hier
V r. 1944 britská vláda vytvorila liečebno-rehabilitačné centrum pre vojenských vyslúžilcov - vozičkárov s poranením chrbtice, ktoré viedol Sir Ludwig Guttmann - neurochirurg nemocnice v Stoke-Mandeville v Aylesbury (Anglicko). Súčasťou liečby bolo oboznámenie pacientov s niektorými druhmi športu, o neskôr - presnejšie 28. júla 1948 - viedlo k vzniku súťaže, na ktorej sa zúčastnili 16 pacienti z viacerých rehabilitačných stredísk. Táto súťaž bola prvými stoke-mandevillskými hrami, a nebolo náhodou, že sa konali v rovnakom čase ako olympijské hry v Londýne. O štyri roky neskôr, t.j. v r. 1952 sa na hrách objavili aj pretekári z Holandska, a tak sa zrodilo medzinárodné hnutie známe pod názvom medzinárodné stoke-mandevillské hry vozičkárov, považované za predchodcu paralympijských hier. Sir Ludwig Guttmann, zakladateľ športu pre postihnutých, úspešne presadil svoju koncepciu paralympijských hier v r. 1960 (Rím) a v r. 1976 aj svoju koncepciu zimných paralympijských hier. Od r. 1960, kedy sa konali olympijské a paralympijské hry v Ríme, došlo k prudkému rozvoju paralympijských hier.
Prvé zimné paralympijské hry majú svoj pôvod v Örnsköldsvikských hrách vo Švédsku, ale až zimné paralympijské hry v Tignes/Albertville v r. 1992 sa poriadali na tom istom mieste ako zimné olympijské hry. Tieto zimné paralympijské hry boli zároveň posledné, ktoré sa konali v tom istom roku ako letné paralympijské hry. Po nich sa olympijský cyklus posunul o dva roky tak, aby sa PH a ZPH po vzore OH a ZOH striedali s rozdielom dvoch rokov.

 http://www.spv.sk/o-paralympijskych-hrach/vyvoj-paralympijskych-hier

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Na spomínanej stránke Slovenského paraolympijského výboru je uverejnený PREDBEŽNÝ PROGRAM PH LONDÝN 2012 SVK

http://www.spv.sk/projekt-londyn-2012/program-svk

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň

Dobrá stránka o Londýne 2012:
http://www.zijemelondynem.cz/o-projektu-zijeme-londynem/

eporadca povedal(a)...

Informácie o Slovenskom paralympijskom výbore

Slovenský paralympijský výbor (SPV) vznikol 31. januára 1995. Želaním športových zväzov zdravotne postihnutých športovcov (Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov, Sekcie nevidiacich a slabozrakých športovcov Slovenska, Slovenského zväzu športovcov s mentálnym postihnutím a Slovenského zväzu nepočujúcich športovcov) bolo vytvoriť spoločnú športovú organizáciu, ktorá by ich zastupovala na domácom i medzinárodnom športovom poli a v športovej diplomacii.

SPV je uznaným členom Medzinárodného paralympijského výboru (MPV) združujúceho 168 členských štátov sveta, a Európskeho paralympijského výboru (EPV) ktorý má 52 členov. SPV má postavenie autonómnej, nezávislej a nepolitickej organizácie a je oprávnený riadiť paralympijské hnutie na území SR. SPV podporuje rozvoj paralympijských športov a disciplín, umožňujúc pritom výber športu podľa postihnutia a daností športovca.

K letným paralympijským športom, ktorým sa na Slovensku venujú viaceré, alebo len niektoré druhy zdravotného postihnutia, patrí atletika, basketbal, boccia, cyklistika, futbal, goalball, jazdectvo, lukostreľba, plávanie, stolný tenis, streľba, tenis, volejbal stojacich a vzpieranie.

K zimným paralympijským športom bežecké a zjazdové lyžovanie, biatlon a curling.

K ďalším paralympijským športom, ktoré zatiaľ na Slovensku nemajú zastúpenie, patrí: volejbal v sede, šerm, ragby, jachting, džudo, ľadový hokej na sánkach, rýchlokorčuľovanie na sánkach a snowboard.
Zdroj:
http://www.spv.sk/o-nas/slovensky-paralympijsky-vybor