VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/07/31

Opatrovateľský príspevok

Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť ohľadom opatrovateľského.Opatrujem dospelého syna za čo beriem opatrovateľský,ale ja som si podala na invalidný dôchodok,kde my schválili   čiastočný invalidný dôchodok,ale rozhodnutie som ešte nedostala. Mňa zaujíma či budem mať nárok na poberanie opatrovateľského na syna alebo nie.
Ďakujem za odpovedˇ a radu.

9 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Aj vo Vašom prípade je dobré si prečítať článok na stránke.
http://www.sme.sk/c/6323396/opatrovat-nemusite-len-pribuzneho.html

eporadca povedal(a)...

Konkrétne

Príklady 6,7

6. príklad

Žiadateľ o príspevok na opatrovanie poberá starobný, predčasný starobný, plný invalidný, výsluhový alebo invalidný výsluhový dôchodok a chce sa postarať o príbuzného. V tomto prípade sa nehľadí na príjem opatrovaného

Plná suma opatrovateľského príspevku (PSOP) pri dvoch takýchto opatrovaných = 46,38% zo ŽM

PSOP = 88,05 eura


7. príklad

Žiadateľ o príspevok na opatrovanie poberá starobný, predčasný starobný, plný invalidný, výsluhový alebo invalidný výsluhový dôchodok a chce sa postarať o dvoch príbuzných. V tomto prípade sa nehľadí na príjem opatrovaných.

Plná suma opatrovateľského príspevku (PSOP) pri dvoch takýchto opatrovaných = 61,12% zo ŽM

PSOP = 116,22 eura



Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6323396/opatrovat-nemusite-len-pribuzneho.html#ixzz22PPZRL00

Unknown povedal(a)...

Dobry den chcem sa informovat poberam opatrovatelsky prispevok na celodenne opatrovanie na mamu.chcem sa opytat ci je možne pracovat popri poberani prispevku na dohodu aspon na 4 hodiny denne.tie 4 hodiny by sa postarala o moju mamu sestra dakujem

eporadca povedal(a)...

Opatrovateľ nemôže zarobiť viac ako zákonom stanovenú hranicu, ktorá je dvojnásobkom životného minima, v súčasnosti 379,66 eura. Ak túto hranicu presiahne, opatrovateľský príspevok mu automaticky odoberú. Výšku príjmu musí každý mesiac preukazovať na príslušnom úrade práce.

V prípade, že niekoho opatrujete a museli ste odísť zo zamestnania, je výhodnejšie nebyť zahlásený sa na úrade práce v evidencii nezamestnaných. Minimálne od času, keď nepoberáte podporu v nezamestnanosti.

Ako opatrovateľ požívate od štátu rovnaké výhody ako nezamestnaný, platí za vás zdravotné poistné, dokonca dôchodkové poistenie.

Ako nezamestnaný evidovaný na úrade práce si však môžete zarobiť najviac 139,90 eura.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6323396/opatrovat-nemusite-len-pribuzneho.html#ixzz25mrKfgnl

eporadca povedal(a)...

dôležité!
Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť aj vtedy, ak fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ŤZP, vykonáva zamestnanie a jej mesačný príjem z tohto zamestnania nie je vyšší ako dvojnásobok sumy životného minima. Vykonávanie zamestnania nesmie byť v rozpore s účelom a rozsahom opatrovania fyzickej osoby s ŤZP.
Preto je potrebné ísť na úrad sa informovať ohľadom Vášho zamestnania a rozsahu hodín. Či nie je v rozpore celodenné opatrovanie na ktoré poberáte opatrovateľský príspevok a práca na 4hodiny.
Zdroj:
http://www.zzpo.sk/penazne-prispevky-na-kompenzaciu/penazny-prispevok-za-opatrovanie/

Anonymný povedal(a)...

Dobry den,
moja mama (dochodkyna) sa stara o tazko choreho otca (dochodcu) choreho na Parkinsonovu chorobu spojonu s demenciou.
Chcela by som sa informovat, ci ma pravo na opatrovatelsky prispevok.

eporadca povedal(a)...

Osoba nemôže vykonávať opatrovanie ak jej bol priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok alebo dovŕšila dôchodkový vek.
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/tazke-zdravotne-postihnutie/penazne-prispevky/pp-opatrovanie/

Anonymný povedal(a)...

Dakujem za odpoved.
A ma vobec pravo osoba v starobnom dochodku pravo na niejaky prispevok v takom to pripade? Napr. na: Penazny prispevok na osobnu asistenciu?

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň. Moja mama je na čiastočnom invalidnom dôchodku, má 45% uznaných. Môžem poberať opatrovateľský príspevok na mamu?