VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/09/07

Hmotná núdza

Dobrý deň.Mam 21 rokov a som študentkou denného studia na vysokej škole. Obaja rodičia majú voči mne sudom prikázanú vyživovaciu povinnosť. Mam nárok na dávku v hmotnej núdzi? Ak áno, čo všetko musím predložiť? V tomto roku som chvíľu aj brigádovala, musím predložiť aj tento malý prijem? Ďakujem.

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Poskytovanie dávky a príspevkov v hmotnej núdzi sa realizuje podľa zákona č. 599/2003 Z.z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi
· podáva občan písomne na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, odbore sociálnych vecí podľa miesta trvalého bydliska,
· žiadosť musí obsahovať meno a priezvisko občana, jeho trvalý pobyt a rodné číslo,
· na výzvu úradu občan doplní ďalšie údaje o svojej osobe a osobách, ktoré sa s ním spoločne posudzujú
vzor žiadosti:
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmotna-nudza/davka-a-prispevky-v-hmotnej-nudzi.html?page_id=226

eporadca povedal(a)...

Hmotná núdza je stav, keď príjem občana a fyzických osôb, ktoré sa s ňou spoločne posudzujú nedosahuje životné minimum a občan a fyzické osoby, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú si prijem nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť vlastným pričinením.

eporadca povedal(a)...

Mam narok na davku v hmotnej nudzi?


Spoločne posudzované osoby
Na účely posudzovania hmotnej núdze, zabezpečenia základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi sa spoločne posudzujú:
· manžel, manželka
· rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti,
· rodičia a ich deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s nimi v domácnosti, okrem detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok.
Fyzické osoby sa neposudzujú spoločne, ak nežijú v domácnosti z dôvodu, že im je poskytnutá odborná pomoc v krízovej životnej situácii a bývanie podľa § 62 ods. 1 zákona č. 305/2005 o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele, alebo z dôvodu, že je fyzickej osobe poskytovaná starostlivosť v resocializačnom stredisku pobytovou formou.

eporadca povedal(a)...

V tomto roku som chvíľu aj brigádovala, musím predložiť aj tento malý prijem?

Za prijem sa pri posudzovaní hmotnej núdze, zabezpečení základných živ. podmienok a pomoci v hmotnej núdzi na účely tohto zákona nepovažuje.
· príjem z príležitostných činností, náhodné a jednorazové príjmy a príjmy získané na základe dohody o vykonaní práce do výšky 2-násobku životného minima získané za 12 mesiacov,
· príjem žiaka strednej školy a príjem študenta vysokej školy, ktorý študuje dennou formou štúdia získaný za 12 mesiacov, ak tento príjem neprevyšuje 1,2 násobku sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu,
Životné minimum predstavuje tú najnižšiu peňažnú čiastku, na ktorú sa osobe nesmie siahnuť, inak sa dostane do hmotnej núdze.

Výška životného minima sa zmení s účinnosťou od 1. júla 2012 nasledovne:

194,58 € pri plnoletej osobe (z doterajších 189,83 €),
135,74 € pri ďalšej spoločne posudzovanej plnoletej osobe (z doterajších 132,42 €),
88,82 € pri zaopatrenom neplnoletom dieťati alebo pri nezaopatrenom dieťati (86,65 €).

zdroj:Zákon o pomoci v hmotnej núdzi č.599/2003 Z.z
http://www.podnikajte.sk/prevadzka-firmy/c/703/category/dane-a-odvody/article/od-1-jula-2012-sa-meni-vyska-zivotneho-minima.xhtml

eporadca povedal(a)...

Ak chcete vedieť o príjmoch viac tak navštívte stránku

http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmotna-nudza/davka-a-prispevky-v-hmotnej-nudzi.html?page_id=226

Podľa všeobecných informácii, ktoré ste uviedla by ste mohla požiadať o dávku v hmotnej núdzi,ale úrad bude postupovať na základe konkrétnejších informácii. Do príjmu sa neberie ani štipendium podľa osobitého predpisu.
S pozdravom e- poradňa