VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/09/18

Opätovná žiadosť o opatrovateľský príspevok

Dobrý deň,
chcem Vás požiadať o radu.
Som matkou 3 deti, pričom najstarsša 13-rocne dcéra je ZTP s 50% postihnutím( reálne nám "hrozí zaradenie na čakaciu listinu transplantácie pluc). V októbri 2011 som požiadala o opatrovateľský príspevok na dcéru, ktory mi bol 13.1.2012 zamietnutý, na základe rozhodnutia revíznej lekárky. ŽiaĽ, dcérke sa zdravotný stav výrazne za posledný rok zhoršil. Po akom dlhom čase môžem opätovne požiadat o opatrovatelsky prispevok? Momentalne som doma este so synom, ktory dovrsi 3 roky v novembri 2012 a ja kvoli dcere som nutena dat vypoved v praci a zahlasit sa na Urade prace. Mozem sucasne poberat "podporu"-davku v nezamestnanosti a opatrovatelsky prispevok na dceru?
Ďakujem za Vaše odpovede!
S pozdravom

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Podľa mailu ste lehotu 15 dní na odvolanie nestihli. V nej bolo možné vysvetliť dôvody prečo s rozhodnutím nesúhlasíte a argumentovať novými zmenami v zdravotnom stave Vášho dieťaťa.

Skúste podať novú žiadosť s novými lekárskymi správami o zmene zdr. stavu a podrobnejšie rozobrať potrebu pomoci.Ak by príspevok nebol priznaný, je potrebné využiť možnosť odvolania sa na príslušnom UPSVaRe.







eporadca povedal(a)...

Opatrovateľ nemôže zarobiť viac ako zákonom stanovenú hranicu, ktorá je dvojnásobkom životného minima, v súčasnosti 379,66 eura. Ak túto hranicu presiahne, opatrovateľský príspevok mu automaticky odoberú. Výšku príjmu musí každý mesiac preukazovať na príslušnom úrade práce.

V prípade, že niekoho opatrujete a museli ste odísť zo zamestnania, je výhodnejšie nebyť zahlásený sa na úrade práce v evidencii nezamestnaných. Minimálne od času, keď nepoberáte podporu v nezamestnanosti.

Ako opatrovateľ požívate od štátu rovnaké výhody ako nezamestnaný, platí za vás zdravotné poistné, dokonca dôchodkové poistenie.

Ako nezamestnaný evidovaný na úrade práce si však môžete zarobiť najviac 139,90 eura.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6323396/opatrovat-nemusite-len-pribuzneho.html#ixzz25mrKfgnl

eporadca povedal(a)...

Viac o opatrovateľskom príspevku sa dočítate na http://eporadna.blogspot.sk/2012/07/opatrovatelsky-prispevok.html
S pozdravom