VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/09/07

Opatrovanie

Dobrý deň chcela by som sa opýtať poberám opatrovaťelský príspevok s celodennou starostlivosťou o mamu, ci je možne sa popri tom zamestnať na dohodu aspoň 4 hodiny denne.za tu dobu by sa o mamu postarala sestra.Pretože s opatrovaťelskeho príspevku sa vyžiť nedá. Ďakujem

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Peňažný príspevok na opatrovanie možno poskytnúť aj vtedy, ak fyzická osoba, ktorá opatruje fyzickú osobu s ŤZP, vykonáva zamestnanie a jej mesačný príjem z tohto zamestnania nie je vyšší ako dvojnásobok sumy životného minima. Vykonávanie zamestnania nesmie byť v rozpore s účelom a rozsahom opatrovania fyzickej osoby s ŤZP.

Dôležité - účel a rozsah. Ak máte celodennú starostlivosť a poberáte opatrovateľský príspevok na celodennú, je preto na zváženie ako sa to akceptuje na úrade.
Zdroj:
http://www.zzpo.sk/penazne-prispevky-na-kompenzaciu/penazny-prispevok-za-opatrovanie/

eporadca povedal(a)...

Opatrovateľ nemôže zarobiť viac ako zákonom stanovenú hranicu, ktorá je dvojnásobkom životného minima, v súčasnosti 379,66 eura. Ak túto hranicu presiahne, opatrovateľský príspevok mu automaticky odoberú. Výšku príjmu musí každý mesiac preukazovať na príslušnom úrade práce.

V prípade, že niekoho opatrujete a museli ste odísť zo zamestnania, je výhodnejšie nebyť zahlásený sa na úrade práce v evidencii nezamestnaných. Minimálne od času, keď nepoberáte podporu v nezamestnanosti.

Ako opatrovateľ požívate od štátu rovnaké výhody ako nezamestnaný, platí za vás zdravotné poistné, dokonca dôchodkové poistenie.

Ako nezamestnaný evidovaný na úrade práce si však môžete zarobiť najviac 139,90 eura.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6323396/opatrovat-nemusite-len-pribuzneho.html#ixzz25mrKfgnl