VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/05/10

Ako udržiavať kognitívne schopnosti pacienta s Alzheimerovou chorobou II.

Vyplňme si spoločné chvíle pohody spoločenskými hrami, ktoré pozná, napr. dámu, šachy, karty, scrabble, pexeso /so zníženým počtom obrázkov/.
Pokúsme sa spoločne lúštiť krížovku, buďme pri tom maximálne trpezliví.

S pacientom môžeme riešiť aj jednoduché matematické úkony, násobilku. Pokiaľ pacient úlohu nezvláda, dávajme jednoduchšie cvičenia, napr. rozložme úlohu na jednoduchšie prvky. Nikdy však nedávajme najavo o aké ľahké úlohy ide alebo, že sú to úlohy pre malé detí a pod.

Udržiavanie zručností v konkrétnych činnostiach ako napr. nákup v obchode je zložitejší. Je menší predpoklad, že človeka s Alzheimerovou chorobou naučíme nakupovať v novom obchode. Doporučujeme myslieť na zachované orientačné schopnosti a "využime" pacienta k nákupu v známych miestach len po dvoch alebo jednej položke. Pred oboznámením pacienta s činnosťou, ktorú bude vykonávať, si najprv premyslíme čo k tomu "potrebuje", aby ju mohol vykonať čo najsamostatnejšie a správne. Majme na pamäti funkčnosť jeho krátkodobej pamäti, schopnosť sústrediť sa alebo vykonať niekoľko úkonov za sebou, čítanie, počítanie a pod.

Pacienta zapájame do takých aktivít, v ktorých sa ešte dokáže zorientovať, ktoré mu nerobia problém vykonávať ich samostatne. Prílišná intervencia zo strany opatrovateľa môže u neho vyvolať pocit neschopnosti a kontroly. Strata dôvery pacienta voči svojmu opatrovateľovi môže byť signálom, že nie je spokojný s prostredím v ktorom žije. Všímajte si jeho reakcie a na základe nich voľte ďalší postup práce.

Zmyslová stimulácia

Stimulácia môže mať rôzne formy. Stimulačné účinky má napr. hudba. Počúvanie rozhlasu, sledovanie hudobných programov v televízii a spievanie sú vhodné spoločné aktivity. Aj hra na klavíri, harmonike alebo na inom nástroji a popri tom spev známych piesní prináša radosť. Kombinácia priaznivých stimulačných účinkov hudby a pohybu vo forme tanca je priateľná pre viacerých ľudí postihnutých Alzheimerovou chorobou. Spievanie a tanec umožňuje stimuláciu vo všetkých štádiách Alzheimerovej choroby a to hlavne vtedy, keď sa ostatné možnosti komunikácie stratili. Spoločné spievanie piesní môže pacientovi pomôcť vyjadrovať svoju náladu /smútok, radosť, strach a pod./

Zdroj: Ako udržiavať kognitívne schopnosti pacienta s Alzheimerovou chorobou, Nadácia Memory, Bratislava
 http://www.prirodnilekarna.cz/clanky-alzheimerova-choroba-nemocneni-ktere-poskozuje-mozek-a-mentalni-funkce..html

Žiadne komentáre: