VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/05/14

Ošetrovné -nárok na dobu

Dobrý deň

chcem sa opýtať :

bol som so synom vypísaný 10 dní od 6. - .15. a potom s druhou diagnózou od 16. - do 25. marca Mám nárok na ošetrovné za jeden aj druhý termín ?

ďakujem

1 komentár:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Ošetrovné možno čerpať maximálne 10 dní, pričom sa počítajú kalendárne dni ( teda vrátane sobôt a nedieľ )
Ak si to však zdravotný stav Vášho dieťaťa vyžadoval, po ukončení poberania ošetrovného môžete zostať s dieťaťom doma. ( napr. neplatené voľno, čerpanie dovolenky )



Keby sa náhodou osobe, za ktorú sa žiada ošetrovné zmenila diagnóza počas 10 dní, stále ide o ten istý nárok na ošetrovné.


Dodržanie podmienok :

Ošetrovné podľa zákona možno poberať len raz a patrí len jednému poistencovi.

Keby sa náhodou osobe, za ktorú sa žiada ošetrovné zmenila diagnóza počas 10 dní, stále ide o ten istý nárok na ošetrovné.

Ak by ste ako zamestnanec mali nárok na ošetrovné, nesmiete mať popri ošetrovaní alebo starostlivosti taký príjem, ktorý sa považuje za vymeriavací základ, čiže zárobok plynúci z pracovného pomeru.

Nemôžete odísť z práce a chcete, aby sa o vaše dieťa staral niekto z rodiny, napr. starý rodič.

V praxi je to možné, avšak ošetrovné inej osobe zo zákona nepatrí. Ako poberatelia starobného dôchodku nemajú nárok na ošetrovné, pretože nie sú nemocensky poistení.

Zákon o sociálnom poistení nevylučuje, že poberatelia starobných dôchodkov sa nemôžu stať dobrovoľne nemocensky poistenými osobami. Nárok na ošetrovné však nevzniká, keďže zákon hovorí iba o ošetrovaní detí či už vlastných alebo zverených do starostlivosti.

http://referaty.atlas.sk/odborne-humanitne/filozofia/55542/?print=1