VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/05/22

Začiatok opatrovania

Dobrý deň ! Po otcovej smrti opatrujem moju bezvládnu mamu, ktorá je 6. rok po mozgovej porážke  a je odkázaná na 24 hodinovú opateru. Pretože sa budem musieť vzdať zamestnania a nebudem si platiť dôchodkové poistenie, mala by som si vybaviť opaptrovateľský príspevok a prihlásiť sa na soc.poisťovni . Mama má však vyšší dôchodok a finančný nárok mi nevznikne. Zaujíma ma preto ako mám zdokladovať, že mamu opatrujem a na základe čoho sa nahlásim v soc.poisťovni, aby sa mi doba opatrovania započítala do dôchodku. Za odpoveď ďakujem !

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Dobrý deň

Odpovede sú pomerne jednoznačné, hoci nie všetkých uspokoja. Do posudzovania okrem zdravotného stavu vstupujú aj také faktory ako majetok a príjem opatrovaného, no aj zárobková činnosť opatrovateľa.

Čím vyšší je príjem alebo dôchodok opatrovaného, tým viac sa príspevok znižuje. „Zisťuje sa aj príjem opatrovanej osoby a príjem s ňou spoločne posudzovaných osôb. Napríklad manžela či manželky,“

Opatrovateľ zasa nemôže zarobiť viac ako zákonom stanovenú hranicu, ktorá je dvojnásobkom životného minima, v súčasnosti 389,16 eura. Ak túto hranicu presiahne, opatrovateľský príspevok mu automaticky odoberú. Výšku príjmu musí každý mesiac preukazovať na príslušnom úrade práce.

Aktuálne sumy životného minima platné od 1. júla 2012

194,58 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu,
135,74 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu,
88,82 € mesačne, ak ide o nezaopatrené dieťa alebo zaopatrené neplnoleté dieťa.




V prípade, že niekoho opatrujete a museli ste odísť zo zamestnania, je výhodnejšie nebyť zahlásený sa na úrade práce v evidencii nezamestnaných. Minimálne od času, keď nepoberáte podporu v nezamestnanosti.

Ako opatrovateľ požívate od štátu rovnaké výhody ako nezamestnaný, platí za vás zdravotné poistné, dokonca dôchodkové poistenie.

Ako nezamestnaný evidovaný na úrade práce si však môžete zarobiť najviac 139,90 eura.




Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6323396/opatrovat-nemusite-len-pribuzneho.html#ixzz2U1f25n9x

eporadca povedal(a)...

Mama má však vyšší dôchodok a finančný nárok mi nevznikne.
Pokiaľ Vám na UPSVaRe podali informáciu, že Vám nevzniká nárok na opatrovateľský príspevok, skúste ešte alternatívu - opatrovateľskej služby ak existuje v mieste Vášho bydliska, poprípade osobnú asistenciu- no tam sú už iné podmienky http://www.employment.gov.sk/pp-na-osobnu-asistenciu.html

eporadca povedal(a)...

Odporúčam prečítať článok
http://www.sme.sk/c/6323396/opatrovat-nemusite-len-pribuzneho.html

v ňom nájdete viacero užitočných príkladov, ako postupovať pri kontakte s úradmi.

S pozdravom e-poradňa