VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/07/02

Arteterpia ako súčasť vzájomného pôsobenia človeka na človeka.

Arteterapia je hraničná disciplína medzi vedou a umením. To znamená, ako keby jednou nohou bola ukotvená vo vedeckých smeroch, ako psychiatria a psychológia, a druhou nohou stále v umení. Ak je arteterapeut svojou podstatou umelec, prejaví sa to určite aj na jeho práci s jednotlivcom či skupinou. "Umelci sú omnoho častejšie zameraní na estetiku umeleckého prejavu a omnoho častejšie zastávajú názor, že už len samotný tvorivý proces je liečivý. Veria, že stačí vhodne pripravený priestor, materiály a podmienky na nerušenú tvorbu a ničím do klientovej tvorby nezasahujú. Vedecky zameraný arteterapeut- často psychiater, psychológ, ale môže byť aj pedagóg- rozoberá tak výsledný produkt ako aj proces tvorby častejšie, než jeho kolega umelec."hovorí psychologička a psychoterapeutka Katarína Vítková.  Samostatný arteterapeutický proces pritom môže vyvrcholiť do skupinového diela. Historička umenia Naďa Kančevová sa podieľala na vzniku katalógu Art Brut, ktorý bol výsledkom niekoľkoročného projektu Ligy za duševné zdravie. "Autormi diel sú ľudia, ktorými život komplikovalo duševné ochorenie. Nemajú formálne umelecké vzdelanie, no výtvarná tvorba sa pre nich stala novou formou vyjadrenia a niekedy dokonca aj náplňou života. Umeleckým stvárnením ich vnútorného sveta často vznikajú práce, ktoré sú výtvarne veľmi zaujimavé, no ostávajú skryté za múrmi psychiatrických zariadení či stacionárov, len s ojedinelou možnosťou prezentovať ich verejnosti,"  píše Kančevová v príhovore ku katalógu.

Formy arteterapie 

Individuálna arteterapia
Prebieha za účasti jedného klienta a jedného arteterapeuta. Umožňuje väčšie súkromie a vytvára cestu pre nadviazanie úzkeho vzťahu založeného na pochopení medzi oboma partnermi procesu.  Je vhodná predovšetkým pre klienta s problémami vyžadujúc celú pozornosť terapeuta, alebo sa môže jednať o klientov, ktorí sú rušivým elementom pri skupinovej práci. 

Skupinová arteterapia

Je častejšou formou ako individuálna. Skupina ako skupina pacientov, seniorov, triedy, pracovníci pomáhajúcich profesii.


Zdroj: Juriková S, Čo je arteterapia a kedy si len tak kreslíme, NEURO č.VI, 2/2013, ISSN 1337-8767, s.34-35
LIEBMANN, M. Skupinová arteterapie. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-864-3

Pokračovanie.......

Žiadne komentáre: