VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/07/12

Dialnica - zťp preukaz / Maďarsko /

Dobrý deň

Manžel je držiteľom preukazu ZŤP. Platí mu tento preukaz na bezplatné diaľníc v Maďarsku bez diaľničnej známky, tak ako to platí u nás?

Ďakujem

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Výnimka platí pre fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorým je poskytovaný peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s prevádzkou osobného motorového vozidla podľa zákona č.447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Poberanie príspevku preukáže prepravovaná osoba originálom rozhodnutia Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím nemusí byť vlastníkom osobného motorového vozidla, ale musí sedieť vo vozidle a preukázať sa kópiou rozhodnutia o peňažnom príspevku alebo vodič, ktorý pre fyzickú osobu s ZŤP ide alebo ju odviezol musí mať kópiu rozhodnutia o peňažnom príspevku a zároveň doklad o umiestnení tejto osoby do domova sociálnych služieb, školského zariadenia, zdravotníckeho zariadenia a pod.

eporadca povedal(a)...

Výnimka má platnosť len pre územie SR a týka sa len tých fyzických osôb, ktorým vydal rozhodnutie o peňažnom príspevku na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich s prevádzkou osobného motorového vozidla príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v SR.

eporadca povedal(a)...

A druhá podstatná vec je, že pre zdravotne postihnutého občana Slovenska to platí iba v SR, žiaľ, v únii už nie. Čiže pri ceste do Rakúska a iných krajín je potrebné známky kupovať. Jedine európsky parkovací ZŤP preukaz umožňuje parkovať na vyhradených miestach pre “vozičkárov” po celej EÚ.

zdroj:
http://zavolantom.autovia.sk/2013/03/11/ztp-preukaz-namiesto-dialnicnej-znamky-nestaci/?gclid=CMuutYPvqbgCFUVb3godqmMAig

http://www.eporadna.blogspot.sk/#uds-search-results


http://www.dialnice.info/viewtopic.php?p=81024