VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/07/09

Rodičovský príspevok budem dostavať aj na syna, či len na dcéru?

Pekný deň Vám prajem.
Mám dve deti, Syn bude mať v septembri 3 roky,dcéra v auguste rok. Poberám rodičovský príspevok na syna do jeho troch rokov,potom by som mala poberať rodičovský príspevok na dcéru. Syn do školky nejde z dovodu že je neustále chorý,je sledovaný vo viacerých špeciálnych ambulanciach,zaujímalo by ma,ked si predlžim na neho rodičovský,budem dostávať aj na dcéru ?,alebo zase len na syna?. Do práce nastúpiť nemožem,z dovodu že by som bola viac s ním doma než v práci. Za odpoved Vám vopred ďakujem.

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa. Toľko oficiálna definícia podľa zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ďalej v texte iba „zákon." K 1.1.2013 sa jeho suma zvýšila na 199,60 eur mesačne. Rodičia dvojičiek a viacerčiat dostanú o niečo viac.

eporadca povedal(a)...

Ak je v rodine viac detí, podľa § 3 ods. 6 zákona vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok a len jednej oprávnenej osobe určenej podľa ich dohody. Môžete mať hoci tri deti vo veku do troch rokov, budete poberať len jeden RP, tak ako rodič, ktorý má jedno dieťa do troch rokov veku.

eporadca povedal(a)...


Otázka:
Názorná otázka
Dcéra (4 roky) má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Ak ostane manžel doma, môže poberať rodičovský príspevok na dcéru on a ja budem poberať rodičovský príspevok na syna (termín pôrodu mám o mesiac)?

Nie. Aj v tomto prípade platí, že vznikne len jeden nárok na rodičovský príspevok a len jednej oprávnenej osobe. Môžete poberať RP buď vy alebo manžel, podľa toho, ako sa dohodnete.

eporadca povedal(a)...

dávam do pozornosti článok
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/rodicovsky-prispevok/

S pozdravom e-pordňa

eporadca povedal(a)...

Čo je to riadna starostlivosť o dieťa?

Z § 3 ods. 3 zákona vyplýva, že riadna starostlivosť o dieťa je starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme všestranného fyzického vývinu a psychického vývinu dieťaťa, najmä primeraná výživa dieťaťa, hygiena dieťaťa, výchova dieťaťa a dodržiavanie preventívnych prehliadok dieťaťa podľa osobitného predpisu.

Záleží len na rodičovi, či sa o dieťa bude starať osobne, alebo sa oň postará druhý rodič, babka, súkromná opatrovateľka, či jasle. Podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú aj vtedy, ak oprávnená osoba zabezpečí riadnu starostlivosť inou plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou (§ 3 ods. 4 zákona).

Ak rodič umiestni dieťa do škôlky alebo do jaslí, je na jeho zvážení, či by sa mu finančne neoplatil viac príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý sa poskytuje vo výške preukázaných nákladov na starostlivosť v tomto zariadení, najviac však vo výške 230 eur. Za predpokladu, že rodič spĺňa podmienky ustanovené zákonom pre poberanie príspevku na starostlivosť o dieťa, môže si vybrať, či bude poberať rodičovský príspevok alebo príspevok na starostlivosť o dieťa. Nemôže však poberať oba príspevky súčasne.