VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/07/08

Má dcéra nárok na dávku v hmotnej núdzi?

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom mojej dcéry. Po ukončení Vysokej školy bola nezamestnaná, nepoberala žiadnu podporu.Medzitým otehotnela a teraz  je v 6 mesiaci. Žije spolu s priateľom. A moja otazka je, ci má nárok na nejaký kompenzačný príspevok v hmotnej núdzi, ak sa jej narodí dieťa, lebo príspevok, ktorý bude dostávať cca 190 euro sa mi zdá menšie ako životné minimum, nakoľko bude živiť dieťa a seba a taktiež na základné potreby dieťaťa (plienky, oblečenie, dieťa zo všetkého rychlo vyrastá).
Ďakujem za odpoveď a želám pekný deň

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Pokiaľ Vaša dcéra nebola zamestnaná, tak bude poberať rodičovský príspevok 199,60 mesačne. Ten bude poberať do 3 roku dieťaťa.
V platnosti sú aj rôzne jednorázové príspevky

Príspevok pri narodení dieťaťa 151,37 eura,

Potom je tu príplatok k príspevku narodenia dieťaťa, ktorého suma je na každé dieťa 678,49 eura, pričom to platí iba na prvé tri narodené deti. Podmienkou sú pravidelné prehliadky rodičky počas celého obdobia tehotenstva. Túto skutočnosť musí preukázať na Úrade sociálnych vecí, práce a rodiny, ktorý zároveň obe tieto sumy rodine vyplatí.

zdroj:http://najmama.aktuality.sk/clanok/232619/special-materske-a-rodicovske-prispevky-2013-o-kolko-si-polepsite/

eporadca povedal(a)...

UPSVaR sa bude zaujímať nielen o príjmy Vašej dcéry, ale aj o majetky. Až potom rozhodne, či má nárok na takúto podporu a v akej výške.

Pri hodnotení hmotnej núdze sa spoločne posudzujú aj manžel či manželka, rodičia a nezaopatrené deti.

eporadca povedal(a)...

Pri zisťovaní hmotnej núdze a pomoci v hmotnej núdzi sa spoločne posudzujú:

manžel, manželka,
rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti,
rodičia a ich deti do 25 rokov, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy a žijú s nimi v domácnosti. Netýka sa to detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti, a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok. Fyzické osoby sa neposudzujú spoločne, ak nežijú v domácnosti preto, lebo dostávajú pomoc v krízovej životnej situácii a bývanie podľa § 62 ods. 1 zákona č. 305/2005 o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. Ďalším dôvodom je, že sa o takého človeka starajú v resocializačnom stredisku pobytovou formou.

eporadca povedal(a)...

Nárok na dávku v hmotnej núdzi jej môže vzniknúť ak jej prijem je len rodičovský príspevok.
Formulár žiadosti nájdete na
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmotna-nudza/davka-a-prispevky-v-hmotnej-nudzi.html?page_id=226

A všeobecné informácie tiež na danej stránke.


Svoje otázky môžete adresovať priamo Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny na e-mail: infozakon@ upsvr.gov.sk alebo zatelefonovať na 02/204 559 12.

S pozdravom e-poradňa