VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/08/23

Krátenie výšky príspevku na opatrovanie

Dobry den,

   Moja matka ,ktora je na starobnom dúchodku opatruje brata,ktory je podľa posudku z UPSVaR na 90% postihnuty a je odkazany na celodenné opatrovanie.Je nevidomy a ma parezu dolnych koncatin a je obmedzeny na pohybe pri chúdzi. Na zaklade ziadosti jej bol priznany opatrovatelsky prispevok vo vyške cca 76,-Eura mesacne pricom jej mali podla zakona vyplatit sumu min. cca 81.8 ,-Eura . Odúvodnili to tym, že mu stiahli sumu ktoru mu vyplacaju za bezvladnost co je cca suma 16,-Eura?!!
    Chcel by som vediet, ci UPSVaR postupovalo v zmysle zakona, pretože nikde som sa o uvedenej zrazke nedocital v ziadnom zakone?!
 

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Zrejme postupovali podľa:

Krátenie uvedených výšok príspevku na opatrovanie:
- ak príjem fyzickej osoby s ŤZP je vyšší ako 1,3 násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, vyššie uvedené výšky príspevku sa znížia o sumu prevyšujúcu tento príjem
- ak fyzická osoba s ŤZP poberá zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, uvedené výšky príspevku sa znížia o sumu zvýšenia dôchodku pre bezvládnosť.

Výška príspevku sa tiež zníži, ak fyzická osoba vykonávajúca opatrovanie poberá starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, výsluhový dôchodok alebo invalidný výsluhový dôchodok (prípadne súbežne k uvedeným dôchodkom poberá inú dávku dôchodkového poistenia alebo výsluhového zabezpečenia). Príspevok na opatrovanie sa v prípade poberania takýchto dôchodkov kráti o:
- 46,38 % sumy životného minima, t.j. 86 Eur pre jednu plnoletú fyzickú osobu, ak fyzická osoba opatruje jednu osobu s ťažkým zdravotným postihnutím;
- 61,22 % sumy životného minima, t.j. 113,49 Eur pre jednu plnoletú fyzickú osobu, ak opatruje dve a viac osôb s ťažkým zdravotným postihnutím.
Príspevok možno poskytnúť len jednej fyzickej osobe, ktorá opatruje fyzickú osobu s ŤZP
- iba za dni, počas ktorých fyzická osoba vykonávala opatrovanie (okrem taxatívne uvedených prípadov ustanovených zákonom o peňažných príspevkoch na kompenzáciu);
- aj vtedy, ak sa fyzickej osobe s ŤZP poskytuje opatrovateľská služba v rozsahu najviac 8 hodín mesačne,
- najviac za 30 dní v kalendárnom roku aj vtedy, ak sa fyzickej osobe, ktorá opatruje fyzickú osobu s ŤZP, poskytuje odľahčovacia služba.

eporadca povedal(a)...

Príspevok na opatrovanie sa znižuje pri priznaní príspevku pre bezvládnosť a ak fyzická osoba vykonávajúca opatrovanie poberá starobný dôchodok atď.
http://www.seniorhelp.sk/story/prispevky-pre-tzp