VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/08/05

Čo po rodičovskej dovolenke?

Krastny vecer...
ja by som potrebovala poradit. vela hladam ale nic nenajdem na nete! 
v decembri maly tomasko dovrsi 3roky a do skolky ho nezobrali lebo je vela deti a lebo nema v septembri 3 roky... je mozne-mam narok si predlzit matersku dovolenku? budem dostavat matersku a rodicovsky prispevok? alebo nebudem dostavat vobec nic??
za skoru odpoved DAKUJEM!!!!!!!

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý večer

Nárok na rodičovský príspevok má rodič dieťaťa do troch rokov alebo rodič dieťaťa do šiestich rokov, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

eporadca povedal(a)...

Predĺženie rodičovskej dovolenky nad tri roky dieťaťa je možné na základe ustanovenia § 166 ods. 2, v zmysle ktorého, ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.

eporadca povedal(a)...

Pokiaľ sa nejedná o nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa, nemožno rodičovskú dovolenku poskytnúť dlhšie ako do 3 rokov veku dieťaťa. Ak zamestnankyňa nemôže nastúpiť do zamestnania bezprostredne po ukončení rodičovskej dovolenky, môže požiadať zamestnávateľa o poskytnutie neplateného voľna tak, ako každý iný zamestnanec (napr. zamestnanci žiadajú o neplatené voľno, ak majú už vyčerpanú dovolenku a idú na študijný pobyt a pod.) . Neplatené voľno sa poskytuje v zmysle ustanovenia § 141 ods.3 Zákonníka práce, na žiadosť zamestnanca, ktorej však zamestnávateľ nie je povinný vyhovieť, t.j. zamestnanec na takéto predĺženie nemá právny nárok.

http://www.praca-na-materskej.sk/index.php/podmienky-paragrafy/rodicovska-dovolenka-a-praca

eporadca povedal(a)...

Ak ostanete s dieťaťom aj po dovŕšení 3 roku dieťaťa doma a dieťa nemá žiaden zdr. problém,soc. poisťovňa hradí za Vás odvody, ale informujte sa pre relevantnosť informácii na pobočke soc. poisťovne v mieste bydliska, kde Vám kompetentný pracovník povie ďalší postupe.