VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/08/15

Má zmysel podávať žiadosť?

Dobry den,
vedel by mi niekto poradit ohladne invalidneho dochodku?mam 30 rokov takze by som mala mat 5 rokov dochodkoveho poistenia.kedze som bola na materskej a nasledne rodicovskej dovolenke s dvomi detmi mam odrobeny len cca rok.Vraj by sa malo pocitat aj obdobie pocas materskej,len neviem z akej sumy by mi to potom ratali.ci ma vobec zmysel podavat si ziadost.dakujem

8 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Prv stojí zato, si položiť otázku, čo je účelom a cieľom invalidného dôchodku. Účelom invalidného dôchodku je zabezpečiť poistencovi príjem v prípade poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca.

Pri výpočte sa berú do úvahy viaceré faktory:
aktuálna dôchodková hodnota,obdobie dôchodkového poistenia, hodnota priemerného osobného mzdového bodu...

eporadca povedal(a)...

Obdobie počas materskej a rodičovskej dovolenky sa započítava.



Výpočet nájdete na
http://peniaze.pravda.sk/dochodok/clanok/20972-ako-sa-vypocitava-invalidny-dochodok/

eporadca povedal(a)...

Nárok na invalidný dôchodok má poistenec, ktorý:

je invalidný
získal potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia a
ku dňu vzniku invalidity nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Konanie o priznanie invalidného dôchodku sa začína na základe písomnej žiadosti fyzickej osoby (žiadateľ), ktorá si uplatňuje nárok na dôchodok a nárok na jeho výplatu v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa trvalého bydliska klienta.

eporadca povedal(a)...

Aké doklady musíte predložiť?

platný občiansky preukaz alebo cestovný pas;
tlačivo „Prehliadka zisťovacia – kontrolná“, ktoré je vyplnené a potvrdené ošetrujúcim lekárom;
doklad o ukončenom vzdelaní - napr. výučný list, maturitné vysvedčenie, diplom; prípadne potvrdenie školy o tom, odkedy a dokedy trvalo štúdium, ktoré nebolo skončené predpísaným spôsobom;
ak ide o muža - vojenskú knižku alebo doklad od príslušnej vojenskej správy o základnej vojenskej službe a vojenskom cvičení;
ak ide o ženu - rodné listy detí, prípadne rozhodnutie príslušného orgánu, na základe ktorého bolo dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. Ak dieťa zomrelo pred dosiahnutím 18. roku veku, je nutné predložiť aj jeho úmrtný list alebo výpis z matriky. Ak dieťa bolo v starostlivosti inej osoby alebo ústavu, treba doložiť, odkedy a dokedy takáto starostlivosť trvala.
potvrdenie o všetkých obdobiach evidencie v evidencii nezamestnaných pred 1. januárom 2001;
potvrdenie o všetkých obdobiach poberania podpory v nezamestnanosti v čase od 1. januára 2001 do 31. decembra 2003;
hodnoverný doklad o dobe zamestnania – najmä evidenčný list dôchodkového zabezpečenia; potvrdenie zamestnávateľa, z ktorého musí byť zrejmé, odkedy a dokedy trvalo zamestnanie.
(Zamestnávateľ je povinný podľa § 231 ods. 1 písm. l) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení vydávať zamestnancom na ich žiadosť potvrdenia o rozhodujúcich skutočnostiach na účely sociálneho poistenia.);
potvrdenie zamestnávateľa o dobe zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovenská republika nemá uzatvorenú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení.

eporadca povedal(a)...

tlačivá a formuláre

http://www.socpoist.sk/formulare-ohc/48016s

Anonymný povedal(a)...

o invalidny dochodok chcem ziadat preto,lebo som dva mesiace po tazkej operacii srdca,mam vymenenu cast aorty,chlopnu a v celej aorte mam disekciu,co je akoby rozstiepenie aorty.nesmiem sa nijako namahat,lebo je tam riziko,ze aorta praskne a vykrvacam.to len k vysvetleniu.momentalne som este nejaky cas na rodicovskej,len si neviem predstavit,co bude potom.pracovat nemozem (aj ked by som rada). Bojim sa len,ze z tych piatich rokov co som bola na materskej mi vypocitaju nejaku smiesnu sumu.neviete nahodou kolko plati stat za takychto poistencov odvody do dochodkoveho poistenia? dakujem

eporadca povedal(a)...

Ak matka počas rodičovskej dovolenky nepracuje, tak štát za ňu platí poistné na dôchodkové poistenie zo 60 % priemernej mzdy na Slovensku, teda zo sumy 471,6 eura. Nepracujúca matka na rodičovskej dovolenke má teda vyššie dôchodkové odvody, ako keby pracovala za sumu nižšiu ako 471,6 eura.

eporadca povedal(a)...

"Ak napríklad matka na rodičovskej dovolenke pracuje na dohodu, z ktorej má symbolický zárobok 50 eur, štát za ňu prestáva platiť dôchodkové poistenie."
http://openiazoch.zoznam.sk/cl/129903/MPSVR-nechce-platit-dochodkove-odvody-za-zamestnane-zeny