VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/10/17

Chcela by som Vás požiadať o informáciu ohľadom invalidného dôchodku z mladosti.

Dobrý deň! Chcela by som Vás požiadať o informáciu ohľadom invalidného dôchodku z mladosti.
Moja dcéra má 21 rokov a v 17. roku veku jej stanovili diagnózu, na základe ktorej by sme mohli požiadať o čiastočný invalidný dôchodok. Nakoľko som o takejto možnosti vôbec nevedela neviem čo by sme mali v takom prípade najskôr urobiť. V príspevkoch som čítala, že to bolo výhodnejšie do veku 20 rokov. V súčasnom období je študentkou 3.ročníka VŠ. Žiadne dôchodkové poistenie ešte neplatila. Je držiteľkou preukazu ZŤP.Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň


Za osobitne stanovených podmienok môže vzniknúť nárok na invalidný dôchodok (tzv. invalidný dôchodok z mladosti) aj fyzickej osobe, ktorá sa stala invalidnou pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka alebo v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom. Nárok na tento dôchodok vznikne najskôr odo dňa dovŕšenia 18 rokov veku. Po 31. decembri 2007 môže za osobitných podmienok tiež vzniknúť nárok na invalidný dôchodok aj doktorandovi v dennej forme doktorandského štúdia.

Zdroj:http://www.socpoist.sk/invalidny-dochodok/1288s

eporadca povedal(a)...

Postup je nasledovný


Žiadosť o priznanie a výplatu invalidného dôchodku treba podať písomne. Spisujú ju pobočky Sociálnej poisťovne.

Telefonicky alebo osobne si overte, či sa na spísanie žiadosti netreba vopred objednať.

Ak sa prechodne zdržiavate mimo trvalého bydliska a zo zdravotných dôvodov nie ste schopný podať žiadosť v pobočke miesta trvalého pobytu, môžete ju podať aj v pobočke vášho prechodného pobytu. Ak zo zdravotných dôvodov nie ste schopný sám podať žiadosť, na základe potvrdenia ošetrujúceho lekára ju za vás môže podať vami poverená osoba.

Pobočka spísanú žiadosť spolu s potrebnými dokladmi postúpi ústrediu Sociálnej poisťovne, ktoré rozhodne o nároku na dôchodok a o jeho sume písomným rozhodnutím, ktoré vám pošle poštou.
http://peniaze.pravda.sk/dochodok/clanok/20970-postup-pri-vybavovani-invalidneho-dochodku/