VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/10/07

Možem si dat žiadosť o predlženu rodičovsku dovolenku?

Dobry den,
prosim Vas o radu.uz som zufala.rodicovska dovolenka mi skoncila 29.9.2013 kedze som nezamestana na urad som sa bola evidovat 2.10.2013
Dcera mi zacala navstevovat skolku uz od 1.septembra 2013.no od vtedy uz bola 3tyzdne chora.len od januara tohto roku bola 8x na antb.cize raz za mesiac bola chora.nemozem si koli tomu najst ani pracu kedze mi nema kto ostat pri malej.mozem si dat ziadost o predlzenu rodicovsku dovolenku?dalo by sa to ze by aspon chodila na 4h.do skolky?mala by som narok na niaky rodicovsky prispevok?potrebovala by som aspon pracu na 4hodiny aby som si privyrobila.alebo polovicny uvezok co by som bola v praci na 2dni v tyzdni to by sa mi dalo byt aj doma ked bude chora.
dakujem pekne za odpoved.Zuzana

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Čo v prípade, ak dieťa pre svoj zdravotný stav vyžaduje osobitnú starostlivosť?

1. Poberateľ/ka napíše žiadosť o posúdenie zdravotného stavu dieťaťa na účely štátnych sociálnych dávok (predĺženej rodičovskej dovolenky) z dôvodu dlhodobo nepriaznivého stavu. Táto žiadosť sa podáva na oddelení štátnych dávok úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadosť podáva oprávnená osoba, ktorá žiada o poskytovanie štátnej sociálnej dávky – rodičovského príspevku.
2. K žiadosti o rodičovský príspevok je potrebné priložiť odborné lekárske nálezy nie staršie ako šesť mesiacov a vyplnené tlačivo od detského lekára o jeho celkovom zdravotnom stave.
3. Posudzovanie vykonáva oddelenie peňažných príspevkov a posudkových činností tohto úradu podľa hodnotenia posudkového lekára. Ten určí závažnosť zdravotného postihnutia a konkretizuje požiadavky na osobitnú starostlivosť (doma, prípadne potrebu využívať rehabilitačné a iné služby). Posudkový lekár tiež určí termín kontroly alebo stanoví, že je stav trvalý, a teda kontroly nie sú potrebné.
4. Sociálni pracovníci tohto oddelenia do 30 dní od podania žiadosti vypracujú na základe posudku lekára posudok o dlhodobo nepriaznivom stave dieťaťa. Na základe posudku sa pokračuje ďalej vo vyplácaní rodičovského príspevku. Rodičovský príspevok vypláca oddelenie štátnych sociálnych dávok ÚPSVaR. O priznaní rodičovského príspevku sa teda nevydáva písomné rozhodnutie.

Praktická rada: Žiadosť podávajte aspoň 30 dní pred dovŕšením troch rokov veku dieťaťa. Tak prejdete plynulo od rodičovského príspevku do troch rokov veku dieťaťa na predĺžený rodičovský príspevok.

http://www.slovenskypacient.sk/clanok/294/prispevok-pre-rodica-s-dlhodobo-nepriaznivym-zdravotnym-stavom-dietata-do-veku-6-rokov

eporadca povedal(a)...

Čo v prípade, ak je vypracovaný posudok zamietavý?

Žiadateľ sa môže voči rozhodnutiu o nepriznaní rodičovského príspevku odvolať do 15 dní od doručenia rozhodnutia na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý rozhodnutie vydal. V predmetnej veci bude potom rozhodovať druhostupňový orgán ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

eporadca povedal(a)...

Aké z toho vyplývajú oznamovacie povinnosti?

Do 8 dní od schválenia rodičovského príspevku pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa je potrebné nahlásiť poberanie rodičovského príspevku týmto úradom: zdravotnej poisťovni, Sociálnej poisťovni, prípadne zamestnávateľovi, ak bol poberateľ zamestnaný pred začatím poberania rodičovského príspevku do troch rokov veku dieťaťa. Na účely zdravotného poistenia sa za poistenca štátu považuje fyzická osoba, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov.

eporadca povedal(a)...

Čo znamená dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa?

Je to zdravotný stav, ktorý trvá viac ako dvanásť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov, alebo je predpoklad, že bude trvať viac.

eporadca povedal(a)...

Nárok na rodičovský príspevok má rodič dieťaťa do troch rokov alebo rodič dieťaťa do šiestich rokov, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Ak však popri tom pracujete a máte dieťa v jasliach, v súkromnej materskej škole či u opatrovateľky, môžete sa rozhodnúť aj pre príspevok na starostlivosť o dieťa. V tom prípade však už strácate nárok na rodičovský príspevok.
http://www.praca-na-materskej.sk/index.php/podmienky-paragrafy/rodicovska-dovolenka-a-praca