VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/10/18

Teraz v prakt.škole chodí 26 hodín a tak to bolo aj minulý šk.rok..

Dobrý den, potrebovala by som poradit. Vo februári 2012 mal moj syn 18 rokov a odvtedy poberá invalidný dochodok 309.90 euro. Navštevuje od roku 2012 Prakticku školu v Trenčianskej Teplej. Nevie čítat ani písat. Syn má DMO. Ked začal poberat ID, tak mi znížili príspevok za opatrovanie na 211,32 a následne zvýšilina 217,89 euro. Minulý šk. rok mi prispevok neznížili a dokonca nepýtali ani rozvrh hodín, ako ked chodil do ZŠ , to chodil 20 hodín týždenne. Teraz v prakt.škole chodí 26 hodín a tak to bolo aj minulý šk.rok. A teraz mi na základe rozvrhu hodín znížili príspevok na 192,16. Je to možné, aby ho mohli znížit o 25 euro. Som z toho sklamaná. Dakujem za radu a prajem pekný den.

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Výška príspevku
Základná výška peňažného príspevku na opatrovanie je mesačne:

111, 32 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ŤZP (suma v € je uvedená v samostatnej tabuľke)
148, 42 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu pri opatrovaní dvoch alebo viacerých fyzických osôb s ŤZP (suma v € je uvedená v samostatnej tabuľke).

Ak fyzická osoba s ŤZP alebo viacero fyzických osôb s ŤZP, ktoré sú odkázané na opatrovanie, navštevujú školské zariadenie alebo sa im poskytuje denná pobytová sociálna služba v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne, tak je suma príspevku na opatrovanie mesačne:

98, 33 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ŤZP (suma v € je uvedená v samostatnej tabuľke)
139,15 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu pri opatrovaní dvoch alebo viacerých fyzických osôb s ŤZP (suma v € je uvedená v samostatnej tabuľke).
http://www.employment.gov.sk/pp-na-opatrovanie.html

eporadca povedal(a)...

Z toho vyplýva, že pokiaľ opatrovaná osoba navštevuje nap.školské zariadenie viac ako 20h. týždenne, tak sa výška opatrovateľského príspevku znižuje na 98 % životného minima.kvôli tomu,že opatrovanie nie je potrebné v danom rozsahu.

Životné minimum je momentálne stanovené na 198,09 Eúr