VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/01/22

ČO ROBIŤ

Dobrý deň! Mám takýto problém.Priateľovi ( 57 rokov, odpracovaných 30 rokov) diagnostikovali chronickú obštrukčnú chorobu pľúc.Diagnózu stanovila p.primárka na imunoalergológii.Zjednodušene povedané,fungujú mu pľúca na 51%,trpí záchvatmi kašľa,dušnosti...Proste je to zlé!Na invalidnom dôchodku už je kvôli operáciám chrbtice 45% a  depresii 10%,takže na 55%.Požiadal o znovuprehodnotenie zdravotného stavu.Po neuspokojivom hodnotení posudkovou lekárkou v Košiciach,sa odvolal a riešil ho krajský posudkový lekár v Košiciach.Ten sa nevedel vyznať v grafoch ohľadne pľúcneho ochorenia,ktoré doložil priateľ od p.primárky a so slovami,že on tomu nerozumie,to ukončil,že nevie.A ,,môžete sa odvolať na súd!Súd - to je jedna fraška!Úplne zbytočný čas,strávený v súdnej sieni!Samozrejme žiadna zmena!PROSÍM!ČO ROBIŤ?Kam sa obrátiť?Ako môže krajský posudkový lekár povedať,že NEVIE???!!!Ako môže posudzovať chorých ľudí?!Veľmi Vás prosím o pomoc,na koho sa obrátiť?   Ďakujem Vám veľmi pekne! 

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Môžete po doručení rozhodnutia o nepriznaní invalidného dôchodku podať návrh na jeho preskúmanie príslušným krajským súdom (opravný prostriedok) v lehote do 30 dní od doručenia rozhodnutia. V rámci preskúmavacieho konania bude váš zdravotný stav opakovane prehodnotený posudkovým lekárom pobočky Sociálnej poisťovne a následne posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne, ústredie. O opravnom prostriedku v konečnom dôsledku rozhodne príslušný krajský súd. Ak nevyužijete možnosť podania opravného prostriedku, môžete požiadať na základe neformálnej žiadosti o znovuposúdenie zdravotného stavu.

eporadca povedal(a)...

V prípade, ak ste boli uznaný invalidným (podľa § 71 ods. 1 zákona o sociálnom poistení), máte možnosť podať si žiadosť o prehodnotenie zdravotného stavu na účely invalidity v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, ak došlo k zmene vývoja vášho zdravotného stavu (k zhoršeniu zdravotného stavu, čo musí byť preukázané na základe odborných lekárskych nálezov). Ak ste si podali žiadosť o prehodnotenie zdravotného stavu na účely invalidity, posudkový lekár sociálneho poistenia môže zmeniť hodnotu miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, a to v dôsledku zlepšenia zdravotného stavu preukázaného na základe odborných lekárskych nálezov. Naopak, v prípade zhoršenia zdravotného stavu poistenca môže posudkový lekár mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť zvýšiť.
http://peniaze.pravda.sk/dochodok/clanok/74701-co-robit-ak-nie-som-spokojny-s-invalidnym-dochodkom/

eporadca povedal(a)...

Z daného vyplýva, že môžete požiadať opäť formálnou, prípadne neformálnou žiadosťou o opravný prostriedok. Výhodou by bolo ak by ste predložili nové lekárske vyšetrenia, prípadne požiadajte pľúcneho lekára o prehľadnejšie závery.