VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/01/21

Ukončenie pracovného pomeru s ŤZP zamestnancom

Dobrý deň, chcela by som sa na Vás obrátiť s radou ohľadom prepustenia zamestnanca, ktorý je zťp. Na základe čoho posudzuje UPSVAR či k prepusteniu zamestnanca zťp súhlas udelí, alebo nie. Aký je postup, ak UPSVAR nesúhlasí s prepustením. A ešte sa chcem informovať, že keď zamestnávateľ prepustí zamestnanca zťp, ktorý je uznaný na 50% či ho môže potom po uplynutí 2 mesiacov na UPSVAR opätovne  zamestnať a či môže dostať dotáciu od štátu na vytvorenie pracovného  miesta pre zťp občana.   

Ďakujem za odpoveď

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

V zmysle § 66 Zákonníka práce, občanovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu PSVaR v obvode ktorého má sídlo, inak je výpoveď neplatná.

Vo veci udelenia predchádzajúceho súhlasu rozhoduje v prvostupňovom správnom konaní miestne a vecne príslušný úrad práce, sociálnych vecí (úrad) a rodiny v druhostupňovom správnom (odvolacom) konaní Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Postup úradu pri rozhodovaní:

rozhoduje len na základe písomnej žiadosti zamestnávateľa a zamestnávateľovho písomného rozhodnutia v zmysle § 63 odst. 1 písm. a) a b).
má povinnosť rozhodnúť do 30 kalendárnych dní od obdržania žiadosti, vo zvlášť zložitých prípadoch do 60 kalendárnych dní

Predchádzajúci súhlas úradu musí mať zamestnávateľ pred skončením pracovného pomeru výpoveďou, inak je výpoveď neplatná.

Predchádzajúci súhlas sa nevyžaduje ak ide o výpoveď danú zamestnancovi, ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok, z dôvodov ustanovených:

v § 63 ods. 1 písm. a), ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť
v § 63 ods. 1 písm. e), ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre vážne porušenie pracovnej disciplíny; pre sústavné menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacov v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede.

Viac na
http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/informacie-pre-zamestnavatela/skoncenie-pracovneho-pomeru-s-obcanom-so-zdravotnym-postihnutim.html?page_id=13017

eporadca povedal(a)...

Podpora zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím. Všetko nájdete tu:

http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/nastroje-aktivnych-opatreni-na-trhu-prace/podpora-zamestnavania-obcanov-so-zdravotnym-postihnutim.html?page_id=13317

eporadca povedal(a)...

Príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska - § 56

Úrad môže poskytnúť príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska zamestnávateľovi, ktorý na zriadené pracovné miesto v chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku prijme do pracovného pomeru uchádzača o zamestnanie, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím, vedeného v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej jeden mesiac, ak zamestnávateľ o príspevok písomne požiada.

Príspevok sa poskytuje na úhradu časti nákladov na zriadenie pracovného miesta pre občana so zdravotným postihnutím v chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie vykonávania pracovnej činnosti občana so zdravotným postihnutím a súvisia so zriadením tohto pracovného miesta. Príspevok sa neposkytuje na úhradu časti mzdy a preddavku na poistné na povinné verejné zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie platených zamestnávateľom za zamestnanca, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím, ktorý bol prijatý na zriadené pracovné miesto v chránenej dielni alebo na chránené pracovisko.

Zamestnávateľ, ktorému bol poskytnutý príspevok, je povinný zachovať zriadené pracovné miesto v chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku najmenej dva roky.

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň, ako postupovať ak chcem dať okamžitú výpoveď ja ??? pracujem v chránenej dielni a našiel som si inú prácu s nástupom "ihneď" poradíte mi prosím ? nikde sa o tom nepíše

Peter povedal(a)...

Nikto mi neporadí ?