VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2015/01/19

Dokladovaní príjmov na UPSVaR

Dobrý deň.
Prosím vás o radu. Opatrujem syna ,ktorý je Zťp a poberá plný invalidný dôchodok.Minulý kalendárny rok mi na úrade práce povedali ,že ak syn poberá invalidný dôchodok nemusím dokladovať manželov príjem ani príjem staršieho syna študenta ktorý cez leto brigádoval. Tento rok mi znovu dala pracovníčka úradu tlačiva o dokladovaní príjmov. Zmenilo sa niečo od minulého roka. Som povinná tieto tlačivá znovu predkladať keď mi povedali že sa to už nemusi ? Prosím poraďte mi čo mám robiť.  

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Príspevky a príjem

Opakované príspevky na kompenzáciu

- príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov,

- príspevok na opatrovanie,

- príspevok na osobnú asistenciu a

- príspevok na prepravu.

Závislosť od príjmu

Prehodnocovanie príjmu

Poskytovanie opakovaných príspevkov si vyžaduje pravidelné prehodnotenie príjmu, ktoré sa vykonáva vždy v júli. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vyzve fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, aby predložila doklady o výške príjmu.

eporadca povedal(a)...

Spoločne posudzované príjmy

Príjem fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa zvyčajne posudzuje spolu s príjmom jej manžela alebo manželky. Príjem jedného sa sčíta s príjmom druhého a súčet sa vydelí dvoma.

eporadca povedal(a)...


Výzva musí prísť poštou

Úradníci môžu žiadať potrebné doklady v predstihu. Povinnú výzvu pošlú potom.

Poberatelia opakovaných príspevkov na kompenzáciu vedia o povinnosti doložiť príjmy. Úradníci im podľa zákona musia poslať výzvu.

„Úrad vyzýva poberateľov prostredníctvom predtlačených výziev, ktoré im posiela Slovenskou poštou. Vyplnenú a podpísanú výzvu spolu s potrebnými dokladmi za rok 2014 treba poslať alebo osobne doniesť najneskôr do .....,“ informuje kancelária riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach.

Úrad v Senici upozorňuje poberateľov v predstihu – cez internet a ďalšie komunikačné kanály. O potrebné doklady žiada najneskôr do 30. apríla.

„Upozornením prostredníctvom internetovej stránky, respektíve uverejnením v regionálnej tlači, vyhlásením v obecnom rozhlase sa úrad snaží o úsporu finančných prostriedkov na poštovnom,“ tvrdí riaditeľ Ján Kovár. „Poberateľov, ktorí nám príjmy nepredložia v stanovenom termíne, vyzývame v zmysle zákona.“

Čítajte viac: http://poradna.sme.sk/c/7175430/prispevok-na-opatrovanie-sa-bude-znizovat-dalej.html#ixzz3PHeGPZjz