VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/07/06

Práca v chránenej dielni

Podmienky zamestnania v chránenej dielni.
Uchádzač o prácu s preukazom ŤZP musí byť od 1.1. 2011 zaevidovaný na úrade práce?. - a poradíte mi ako sa tam dostanem, myslím na ten úrad, lebo všade schody, schody... a ja som na vozíku. diky, Peter

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Úrady práce dostali úlohu v súlade s týmto novým nariadením debariérizovať svoje budovy, ale hneď sa vyjadril jeden pán riaditeľ, že im na to nedali peniaze.
Možno sa dá komunikovať aj cez splnomocnenú osobu, ale určite to tiež záleží na konkrétnych ľuďoch, ktorí evidujú UoZ.
Len musíme dúfam, že bariéry v srdciam a mysliach ľudí spoločne prelomíme.

eporadca povedal(a)...

nformácie pre občanov pri evidovaní sa na úrade PSVR
Občan, ako najdôležitejší element fungovania spoločnosti si postupom času vydobil práva, ktoré sa zaradili do oblasti štátom poskytovaných sociálnych služieb. Keďže bez občana by neexistovala spoločnosť a následne štát, pre zachovanie jeho dôstojnosti aj napriek stavu, ak nie je zamestnaný, štát poskytuje občanovi služby vo forme určitej evidencie občanov v databáze uchádzačov o zamestnanie, aby následne ďalšími metódami mohol konkrétnemu nezamestnanému poskytnúť pomocnú ruku vo forme poskytovania zamestnania cez inštitúty, ktoré zriadil špeciálne pre tento účel – nimi sú Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny.

Keďže všetko má svoje pravidlá, aj v tejto oblasti existujú práva, ale aj povinnosti a zákonom stanovené postupy záväzné tak pre úrady práce, sociálnych vecí a rodiny ako aj pre nezamestnaného. Občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať a hľadá zamestnanie – odborným jazykom - uchádzač o zamestnanie,na týchto stránkach nájde informácie potrebné pre uplatnenie sa v zamestnaní či samostatnom podnikaní.
http://www.upsvar.sk/

eporadca povedal(a)...

Podmienky evidencie
Byť evidovaným uchádzačom o zamestnanie je právom občana nie jeho povinnosťou.

Uchádzačom o zamestnanie je občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať a hľadá si zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie.

eporadca povedal(a)...

Zákon NR SR č. 5/2004 Z.z.
§ 39a
Osobitná evidencia občanov so zdravotným postihnutím

(1) Úrad vedie osobitnú evidenciu uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím a osobitnú evidenciu záujemcov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím, ktorá okrem údajov podľa § 33 ods. 1 a § 37 ods. 1 obsahuje aj údaje o poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ako aj údaje o právnom dôvode, na základe ktorého boli uznaní za občana so zdravotným postihnutím.

eporadca povedal(a)...

(2) Údaje z osobitnej evidencie uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím a údaje z osobitnej evidencie záujemcov o zamestnanie, ktorí sú občanmi so zdravotným postihnutím sú určené výhradne na účely začlenenia a zotrvania týchto občanov na trhu práce a na štatistické účely.

eporadca povedal(a)...

(3) Ak úrad skončí poskytovanie služieb občanovi so zdravotným postihnutím podľa tohto zákona alebo ak uchádzač o zamestnanie, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím alebo záujemca o zamestnanie, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím, prestane byť občanom so zdravotným postihnutím, úrad je povinný údaje týkajúce sa týchto občanov zneprístupniť až do obdobia, kedy nastanú nové dôvody na ich ďalšie používanie a spracovanie.