VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/07/22

Diskriminácia na základe postihnutia

Zákonník práce zakazuje diskrimináciu na základe postihnutia,ale taká existuje. Pred diskrimináciou na trhu práce nie sú dostatočne chránení ľudia, ktorí majú schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť zníženú o menej ako 40 percent. A to je môj prípad. Keď aj Váš, tak diskutujme. Miroslav

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Diskriminácia ako taká, že vraj neexistuje. Ale skúste sa zamestnať so zdravotným znevýhodnením, prípadne mať záujem o nejaké lukratívne miesto.
Je to o ústretovosti zamestnávateľov, nakoľko sú povinní pripraviť nielen miesto, ale aj miesto pre oddych a samozrejme bezbariérové sociálne zázemie. Je možné na zriadenie takého miesta požiadať o dotáciu ÚPSVaR, ale vybavovanie je dlhé a byrokracia neskutočná. Preto sa veľmi do toho zamestnávatelia nehrnú. Lenka

Anonymný povedal(a)...

Len neviem či viete, že teraz je možné zamestnať zdravotne znevýhodneného občana ak chcete požiadať o dotáciu len z evidencie úradu práce od 1. 1. 2011. Ťažko povedať, koľkí sú evidovaní, keď do mnohých úradov sa ani nedostanú pre bariéry! Emil

eporadca povedal(a)...

Diskriminácia z dôvodu zdravotného postihnutia je každé obmedzovanie, rozlišovanie či znevýhodňovanie ľudí so zdravotným postihnutím, ktoré vyúsťuje do znemožnenia užívania ich práv v politickej, hospodárskej, sociálnej, kultúrnej, či občianskej oblasti na rovnakom základe s ostatnými.
Je to neopodstatnené nerovnaké zaobchádzanie s ľuďmi zo strany štátu alebo iných ľudí, ktorí majú istú moc, právomoci alebo sa pohybujú v prostrediach, kde sú ľudia jeden od druhého istým spôsobom závislí.
Štát by mal dohliadať na to, aby ľudia neboli v spoločnosti znevýhodnení len preto, že ich telesné či duševné schopnosti sú iné, než schopnosti väčšiny.

eporadca povedal(a)...

Diskriminácia, ktorej sú ľudia so zdravotným postihnutím vystavení, je často založená na predsudkoch, ale aj na nevedomosti okolia o ich živote, schopnostiach a obmedzeniach. Niekedy má diskriminácia „len” formu prehliadania a ignorácie, čo sa prejavuje vytváraním a zväčšovaním bariér v prostredí a v postojoch ľudí, ktorí nemajú skúsenosť so zdravotným postihnutím. Tieto bariéry prekážajú osobám so zdravotným postihnutím zapájať sa do aktivít spoločnosti.

eporadca povedal(a)...

Diskriminácia je teda neodôvodnené rozdielne zaobchádzanie, ktoré je pre osobu, ktorej sa týka, nepriaznivé. Existujú však prípady, kedy rozdielne zaobchádzanie zo strany štátu či súkromných osôb je racionálne odôvodnené a v danej situácii nevyhnutné. Vtedy takéto rozdielne zaobchádzanie nie je považované za diskrimináciu.
zdroj: www.diskriminacia.sk

eporadca povedal(a)...

Spôsoby diskriminácie:
- Diskriminácia prostredníctvom aktívnej činnosti
Diskriminovať môže štát alebo súkromná či právnická osoba tým, že urobia konkrétne kroky, ktoré znevýhodňujú ľudí so zdravotným postihnutím.
- Diskriminácia prostredníctvom nečinnosti
Štát alebo iné subjekty však môžu diskriminovať aj svojou nečinnosťou. Ak napríklad štátne orgány nezasahujú vtedy, keď treba ochrániť práva či slobody ľudí so zdravotným postihnutím.
- Viacnásobná diskriminácia