VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/07/13

Rozdiel medzi osobnou asistenciou a opatrovaním?

Aký je rozdiel medzi osobnou asistenciou a opatrovaním?
ďakujem, Eva

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Rozdielov medzi osobnou asistenciou a opatrovaním ale hlavne príspevkov pre nich poskytovaných je viac, no jeden najdôležitejší je ten, že príspevok na opatrovanie je určený predovšetkým rodinným príslušníkom zdravotne ťažko postihnutej osoby, takže opatrovateľ je rodinný príslušník a príspevok na asistenciu naopak - asistentom z iného okruhu osôb (nie rodinní príslušníci), takže asistentom je osoba, ktorá nie je rodinným príslušníkom....Táňa.

Anonymný povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
eporadca povedal(a)...

Osobná asistencia je jedna z foriem pomoci pre osobu so zdravotným postihnutím, ktorú štát realizuje formou peňažného príspevku na osobnú asistenciu.
O tento príspevok požiada priamo občan so zdravotným postihnutím na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVaR) podľa miesta trvalého bydliska. UPSVaR tento druh kompenzácie navrhne v posudku a prizná počet potrebných hodín osobnej asistencie na celý kalendárny rok.

Najdôležitejšími princípmi osobnej asistencie sú nezávislosť a samostatnosť človeka s postihnutím. To neznamená, že by mohol žiť sám, ale prostredníctvom osobnej asistencie má možnosť rozhodovať sa o svojom živote a prevziať zaň zodpovednosť. Človek so zdravotným postihnutím, ktorý v dôsledku postihnutia nemôže vykonávať niektoré úkony, napr. nevyhnutné životné úkony, úkony súvisiace s mobilitou alebo dorozumievaním, prostredníctvom zmluvy poverí osobného asistenta, aby mu pomáhal pri tých činnostiach, ktoré z dôvodu postihnutia nemôže vykonávať vôbec, alebo iba s pomocou inej osoby.
Človek ktorý dobrovoľne, na základe písomnej dohody dáva svoju fyzickú silu a čas do služieb človeka s postihnutím na základe jeho požiadaviek a potrieb. Osobný asistent nemôže byť blízkym rodinným príslušníkom užívateľa. Na uzatvorenie zmluvy s osobným asistentom, ktorý je súčasne aj rodinným príslušníkom zákon pozná dve výnimky.

Osoba s ťažkým zdravotným postihnutím si vyberá a hľadá osobných asistentov sama. Uzatvára zmluvy, mesačne vypracováva výkazy o odpracovaných hodinách asistenta, vypláca asistentovi mesačne odmenu, ktorú mu na základe podpísaných výkazov o odpracovaných hodinách posiela UPSVaR.

Užívateľ asistencie môže mať neobmedzený počet asistentov. Na to, aby niekto robil osobného asistenta nie je potrebná žiadna špeciálna kvalifikácia alebo vzdelanie. Jedinou podmienkou plynúcou zo zákona je vek 18 rokov a spôsobilosť na právne úkony. Osobná asistencia nemá pracovno-právny charakter a nie je ani upravená v Zákonníku práce. Uzatvára sa Zmluva o výkone osobnej asistencie medzi dvoma fyzickými osobami, ktorá je upravená Občianskym zákonníkom.

Osobnú asistenciu môže vykonávať fyzická osoba, ktorá môže byť súbežne zamestnaná, dobrovoľne nezamestnaná, evidovaná na úrade práce, študent alebo má status podnikateľa. Príjem z osobnej asistencie je zdaniteľný, takže sa musí vykazovať v ročnom zúčtovaní dane z príjmu.

eporadca povedal(a)...

PEŇAŽNÝ PRÍSPEVOK NA OPATROVANIE

O tento príspevok požiada ten, kto bude opatrovanie vykonávať na UPSVaR podľa miesta trvalého bydliska. UPSVaR tento druh kompenzácie navrhne v posudku človeku s postihnutím, ktorý je na opatrovanie odkázaný.
Fyzickou osobou na účely poskytovania peňažného príspevku na opatrovanie je blízky rodinný príslušník (kto spadá do okruhu blízkych osôb vymenúva zákon). Opatrovať môže ale aj osoba, ktorá nie je v príbuzenskom vzťahu s opatrovaným, ale ma trvalý alebo prechodný pobyt v mieste bydliska človeka s postihnutím.

Fyzická osoba môže vykonávať opatrovanie, ak je plnoletá, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je fyzicky a psychicky schopná vykonávať opatrovanie a fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím jej udelila písomný súhlas s opatrovaním.

Pri tomto druhu príspevku môže opatrovať iba jedna osoba 24 hodín týždenne a to 365 dni do roka. Opatrovateľ má nárok na 30 dni do roka na odľahčovaciu službu, ktorú poskytuje obec. Opatrovanie nie je pracovno-právnym vzťahom.

Je dobre zájsť aj na príslušný UPSVaR a zistiť podrobnosti.

Zdroj: http://moje.hnonline.sk