VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/07/14

Príspevok na udržanie občana so zdravotným postihnutím v zamestnaní

Dobrý deň. Som zamestnaný v chránenej dielni, ale končí sa mi zmluva. Nechcem ostať bez práce. Počul som o príspevku na udržanie v zamestnaní. poprosím o radu. Majo

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Áno, citujem paragraf:

§ 56a Príspevok na udržanie občana so zdravotným postihnutím v zamestnaní

Príspevok na udržanie občana so zdravotným postihnutím v zamestnaní poskytuje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny zamestnávateľovi, ktorý zamestnáva viac ako 25 % občanov so zdravotným postihnutím z priemerného evidenčného počtu svojich zamestnancov.

Príspevok sa poskytuje na občana so zdravotným postihnutím, ktorý pre zamestnávateľa vykonáva prácu najmenej v rozsahu polovice ustanoveného týždenného pracovného času.

Mesačná výška príspevku:

*
0,72 násobok celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím, ktorý má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť vyšší ako 70%, vykonávajúceho prácu v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času, najviac vo výške 0,72 násobku celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za prvý až tretí štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje,
*
0,36 násobok celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím, ktorý má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť vyšší ako 40%, vykonávajúceho prácu v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času, najviac vo výške 0,36 násobku celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za prvý až tretí štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje.

Príspevok poskytuje úrad práce, v ktorého územnom obvode má zamestnávateľ sídlo alebo trvalý pobyt, ak je zamestnávateľ fyzickou osobou, na základe písomnej žiadosti zamestnávateľa.

Príspevok sa poskytuje štvrťročne.

Príspevok sa neposkytuje, ak bol na to isté obdobie zamestnávateľovi poskytnutý príspevok podľa § 50, § 50a, § 50c a § 56 zákona o službách zamestnanosti.

Žiadosti o príspevok na udržanie občana so zdravotným postihnutím v zamestnaní sú k dispozícii na webových stránkach úradov práce.

zdroj:
http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/nastroje-aktivnych-opatreni-trhu-prace/podpora-zamestnavania-obcanov-so-zdravotnym-postihnutim/56a-prispevok-na-udrzanie-obcana-so-zdravotnym-postihnutim-v-zamestnani.html?page_id=12995

Anonymný povedal(a)...

Príspevok na udržanie pracovného miesta je veľmi zložito vypočítavaný príspevok.
Podľa zákona o zamestnanosti sa nedá na jedno chránené miesto miesto žiadať 2 príspevky.
Určite je jednoduchšie žiadať o refundáciu prevádzkových nákladov raz za 3 mesiace, pokiaľ nemáte zmluvu podpísanú s ÚPSVaR na konkrétneho človeka.

Anonymný povedal(a)...

Nakoľko vybavovanie všetkých záležitosti na ÚPSVaR je veľmi komplikované, aj tento príspevok sa dosť ťažko získava. Je to samozrejme práca pre zamestnávateľa. Vy chcete pracovať, ale problém má s tým zamestnávateľ. Počul som, že je to viac o príspevku, napr. na orapvu stolov, stoličiek, ktoré sa zničili ale nie na mzdu. Preverte si to ešte. Jana

eporadca povedal(a)...

Príspevok sa poskytuje

štvrťročne na mzdové náklady, t.j. na mzdu a úhradu preddavku na poistné na zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie a príspevku na starobné dôchodkové sporenie platené zamestnávateľom (úhrada preddavku na poistné na zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie a príspevku na starobné dôchodkové sporenie platené zamestnávateľom za občana so zdravotným postihnutím – podľa percentuálnej miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť).

eporadca povedal(a)...

Príspevok sa neposkytuje

ak bol zamestnávateľovi na to isté obdobie a na toho istého občana so zdravotným postihnutím poskytnutý príspevok podľa § 50, § 50a, § 50c, § 51a a § 56 zákona o službách zamestnanosti. Taktiež neposkytuje na tie náklady, ktoré si zamestnávateľ uplatnil súčasne na toho istého občana so zdravotným postihnutím počas toho istého obdobia na § 60 zákona o službách zamestnanosti.