VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/07/25

Rozdiel medzi denným a integračným centrom

Aký je rozdiel medzi denným a integračným centrom, poskytujúcim sociálnu službu? Lucia

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymný povedal(a)...

Pokaiľ moje vedomsti siahajú, tak súhlasim s horeuvedeným komentárom...ten rozdiel je niekedy minimálny, ale v praxi viditeľný...Tami

Anonymný povedal(a)...

Neviem, či má sprvne informácie, ale mám takú vedomosť, že podľa zákona 448/2008 z.z. O sociálnych službách je denné centrum chápané ako nízkoprahové , to znamená, pre ľudí, ktorí nemajú kde ísť. Integračné centrá - pod takým názvom som sa nestretla, ale podľa mňa by to mali byť skôr rehabilitačné centrá, kde by sa občas s zdravotným znevýhodnením integroval, Tam ale je dĺžka pobytu do 3 mesiacov. Andrej

eporadca povedal(a)...

Poskytovanie sociálnej služby v dennom centre a poskytovanie sociálnej služby v integračnom centre, patrí medzi podporné sociálne služby.

Denné centrum

V dennom centre sa poskytuje sociálna služba počas dňa osobe, ktorá dovŕšila dôchodkový vek, osobe s ťažkým zdravotným postihnutím alebo nepriaznivým zdravotným stavom, rodičovi s dieťaťom alebo starému rodičovi s vnukom alebo vnučkou.

V dennom centre sa najmä:
- poskytuje sociálne poradenstvo
- zabezpečuje záujmová činnosť.

Integračné centrum

V integračnom centre sa osobe, ktorá nemá zabezpečené nevyhnutné podmienky na uspokojovanie základných životných potrieb alebo ktorá je ohrozená sociálnym vylúčením:
- poskytuje sociálne poradenstvo a sociálna rehabilitácia,
- utvárajú podmienky na pracovnú terapiu a záujmovú činnosť.

eporadca povedal(a)...

- Denné centra ako sú určené ľuďom, ktorých schopnosti sú znížené napr. v oblasti osobnej starostlivosti, používania verejných miest a služieb, využitia VČ, získanie a udržanie pracovného miesta, uplatňovanie práv a nárokov kontaktov s komunitou.