VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/08/18

Individuálny výchovno-vzdelávací program

Čo obsahuje Individuálny výchovno-vzdelávací program? Ako rodič mám sa zapojiť do jeho vypracovania v rámci spolupráce so školou.  Petra

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Súčasťou povinnej dokumentácie individuálne integrovaného žiaka je individuálny výchovno-vzdelávací program žiaka so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ktorý v spolupráci so školským špeciálnym pedagógom alebo zariadením špeciálnopedagogického poradenstva vypracuje a priebežne dopĺňa triedny učiteľ.
Individuálny výchovno-vzdelávací program obsahuje základné informácie o žiakovi, o osobitostiach vplyvu jeho diagnózy a prognózy na výchovno-vzdelávací proces, o požiadavkách na úpravy prostredia triedy, učebných postupov, organizácie výchovno-vzdelávacieho procesu, učebných plánov a učebných osnov, zabezpečení kompenzačných pomôcok a špeciálnych učebných pomôcok a personálnej pomoci.

eporadca povedal(a)...

Pri hodnotení alebo klasifikácii prospechu a správania integrovaného žiaka sa prihliada na možnosti žiaka vyplývajúce z jeho diagnózy.
Pre integrované vzdelávanie v špeciálnych triedach v základných školách a v stredných školách platia rovnaké predpisy a pravidlá ako pre výchovu a vzdelávanie v špeciálnych školách príslušného typu.
Obsah vzdelávania individuálne integrovaných žiakov s mentálnym postihnutím v bežných základných školách vychádza z učebných osnov pre špeciálnu základnú školu pre žiakov s mentálnym postihnutím.

eporadca povedal(a)...

Žiak so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami má právo na individuálny prístup vo výchove a vzdelávaní rešpektujúci jeho schopnosti a zdravotný stav, na vyučovanie pedagógom s odbornou a pedagogickou spôsobilosťou, na výchovu a vzdelávanie v bezpečnom a zdravom prostredí, na úctu k svojej osobe a na zabezpečenie ochrany proti fyzickému a duševnému násiliu. Výkonom práv integrovaného žiaka nemôžu byť obmedzené práva ostatných účastníkov výchovno-vzdelávacieho procesu.

Anonymný povedal(a)...

Prečítaj si všetko, co potrebuješ a samozrejmé zapoj sa do tvorby individuálneho programu v rámci spolupráce zo školou, keď si dostala takú šancu. Určite spoločne dosiahnete oveľa lepšie výsledky.
Dominika

Anonymný povedal(a)...

A tiež nezabudni na úzku spoluprácu so školským psychológom a špeciálnym pedagógom. Oni majú právomoc upraviť učebné osnovy pre žiaka sa špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami na takú mieru, aby to bez stresov zvládol
Samozrejme to zlepší celkový zdravotný stav a ušetrí kopu nervov celej rodine. Anka