VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/08/01

Občan so zdravotným postihnutím

Dobrý deň.  Zákon hovorí, že občanom so zdravotným postihnutím je ten, kto je uznaný za invalidného. Tým sa stáva, ak je jeho zdravotný stav dlhodobo nepriaznivý a má pokles schopnosti pracovať viac ako 40 percent.
A čo ten, ktorý má pokles schopnosti pracovať menej ako 40%?  Nie je občanom so ZP?  Oľga

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Či je občanom občanom so zdravotným postihnutím posudzuje ÚPSVaR.
Sociálna poisťovňa posudzuje či poistenec je invalidný a má nárok na invalidný dôchodok.
Keďže miera poklesu schopnosti pracovať je menej ako 40percent, v porovnaní so zdravou fyzickou osobou, poistenec nie je invalidný.
zdroj: SP

eporadca povedal(a)...

Poistenec je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.

Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký zdravotný stav, ktorý spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok.

eporadca povedal(a)...

Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje porovnaním telesnej schopnosti, duševnej schopnosti a zmyslovej schopnosti poistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a telesnej schopnosti, duševnej schopnosti a zmyslovej schopnosti zdravej fyzickej osoby.
Invaliditu občana posudzuje posudkový lekár pobočky Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého bydliska občana a po posúdení zdravotného stavu občana vydá tzv. posudok. Tento posudkový lekár určuje percentuálnu mieru zníženia schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť na základe tabuliek uvedených v prílohe k zákonu o sociálnom poistení.
zdroj: Sociálna poisťovňa

eporadca povedal(a)...

Občan so zdravotným postihnutím

Zákon o službách zamestnanosti definuje v § 9 občana so zdravotným postihnutím nasledovne:
Občan so zdravotným postihnutím na účely zákona o službách zamestnanosti je
a) občan uznaný za invalidného občana podľa § 71 zákona o sociálnom poistení,
b) občan, ktorý má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o 20 %, ale najviac o 40 % podľa zákona o sociálnom poistení.
Rozlíšenie dvoch skupín občanov so zdravotným postihnutím na občanov, ktorí majú pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť:
a) o viac ako 40 %,
b) o 20 %, ale najviac o 40 %,
je využité na rozdielny prístup pri poskytovaní služieb zamestnanosti a príspevkov podľa zákona o službách zamestnanosti.

eporadca povedal(a)...

Keď môžete preukázať percentuálnu mieru poklesu svojej schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť tak Ste občanom so ZP.

Občan so zdravotným postihnutím preukazuje z dôvodu telesnej poruchy, duševnej poruchy alebo poruchy správania invaliditu a percentuálnu mieru poklesu svojej schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť
posudkom Sociálnej poisťovne alebo
posudkom útvaru sociálneho zabezpečenia podľa zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov“).