VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/08/19

Výhody držiteľa preukazu ZŤP a ZŤP-S

Držiteľ preukazu ZŤP a ZŤP-S ma vraj výhody. Prosím o informácie. Nemám s tým žiadne skúseností.  Ďakujem Maja

9 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Výhody držiteľa preukazu ZŤP a ZŤP-S
- Kultúrne a športové podujatia,
- Cestovanie v MHD je bezplatné, treba sa preukázať platným preukazom ZŤP, ZŤP-S a dokladom totožnosti /občiansky preukaz/
- Poplatok za komunálny odpad pre držiteľa ZŤP môže poskytnúť mesto, obec.
- Povinné poistenie motorového vozidla sa dá získať so zľavou až 50% z ceny poistky, ak ste majiteľom auta a vlastníte preukaz ZŤP.
- Od koncesionárskych poplatkov je občan ZŤP oslobodený podľa zákona NR SR č.68/288 Z.z. o úhrade za služby verejnosti poskytované ST SR.
- Parkovacie miesta, ak sú vyhradené, označené informačnou tabuľou o počte parkovacích miest pre zdravotne postihnutých.

eporadca povedal(a)...

A ešte
Oslobodenie od správnych poplatkov.

Poplatok za podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu, ak bol stratený alebo odcudzený a to i opakovane v priebehu dvoch po sebe nasledujúcich rokoch.

Poplatok za vydanie stavebného povolenia na zmeny stavieb na bývanie.

Poplatok za vydanie rozhodnutia pre občana ZŤP, držiteľa preukazu ZŤP na vývoz alebo dovoz psa so špeciálnym výcvikom.

Zápis prvého a ďalšieho držiteľa motorového vozidla do evidencie aj s vykonaním úprav v dokladoch, vrátane vydania týchto dokladov, ak je držiteľom motorového vozidla osoba ťažko zdravotne postihnutá.

Osoby, ktorým sa vykonáva zmena údajov o ťažkom zdravotnom postihnutí alebo obmedzení či pozastavení spôsobilosti na právne úkony sú oslobodené od poplatkov.

Anonymný povedal(a)...

Zľavy pre drziteľa preukazu ZTP:
- Kultúrne a športové podujatia, spoločenské a verejné podujatia, divadelné predstavenia, koncerty, lanovky a iné. Treba povedať, že nie vždy a všade sa zľavy pre zdravotne ťažko postihnutých poskytujú, ak sú držiteľmi preukazu ZŤP alebo ZŤP-S. Treba sa vždy informovať u organizátora alebo priamo v pokladni pri kúpe vstupenky.

- Zľavy na cestovné - mhd a sad

- Poplatok za komunálny odpad pre držiteľa ZŤP môže poskytnúť mesto, obec. Je to individuálne, závisí to od schválenia zastupiteľstva toho ktorého mesta alebo obce.

- Povinné poistenie motorového vozidla sa dá získať so zľavou až 50% z ceny poistky, ak ste majiteľom auta a vlastníte preukaz ZŤP. Zľavu poskytuje poisťovňa Kooperatíva na základe doloženia fotokópie platného preukazu ZŤP alebo ZŤP – S.

- Od koncesionárskych poplatkov je občan ZŤP oslobodený podľa zákona NR SR č.68/288 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované ST a SR. Viac informácií na pošte alebo u vyberateľa.

- Parkovacie miesta, ak sú vyhradené, označené informačnou tabuľou o počte parkovacích miest pre zdravotne postihnutých tiež poskytujú zľavu na základe sa preukázania preukazom ZŤP a preukazom totožnosti. Za parkovanie motorového vozidla sa neplatí.
Klaudia

Anonymný povedal(a)...

A ja dodám: banky, mobilní operátori, miestne dane /za psa/, poplatky za diaľnice, cestovanie vlakom, zubačkou, opravy v domácnosti.
Janík

Anonymný povedal(a)...

A nezabudnite tiež na uprednostnenie pri vybavovaní- mali by Ste mať prednosť, aspoň ak sato trošku dá.
Väčšinou už sú úradníci aj na to školení a poučovaní. František

Anonymný povedal(a)...

Žiaľ mesto Galanta na držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S nemyslí... :(
Bol som sa informovať nič neposkytujú, len dania a spoplatňujú... :)

Anonymný povedal(a)...

Psychiatricky postihnutý držitelia ZŤP nemaju nárok ani na zľavu z kúpele...

Anonymný povedal(a)...

žial mesto revúca znížené poplatky na 50% v minulom roku za komunálny odpad tohto roku tj od 1,1, 2013 zrušilo hamba!

Anonymný povedal(a)...

JE svinstvo od našej republiky , že neposkytuje nič, žiadne zlavy pre ZTP eskarov, vo všetkých krajinách EU sú poskytované týmto občanom zlavy, na všetky kultúrne, alebo divadelné a najma na poplatky týkajúce sa komunálneho odpadu a pod, len unás nie, načo , blbý Slovák plat si všetko , pokial máš hlavu , tak ta neuznaju ani na polovičný docodok hlavne v meste Galanta ale aj v iných mestách, že nie je úplatok v mode??? ko...ot baraní, zalatíš dostaneš, nezaplatíš , najdi si robotu, kde budeš používat iba tú hlavu, že pán doktor Šimaljak ???????