VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/08/10

Počula som o  príspevkoch v hmotnej núdzi. Mám na viaceré nárok, alebo len na jeden. Zišli by sa mi podrobnejšie informácie. Ďakujem, Zita

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Z počutia viem, že treba spĺňať množstvo podmienok. tak aj ja si prečítam odpoveď.

eporadca povedal(a)...

Dávka v hmotnej núdzi patrí občanovi v hmotnej núdzi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, na zabezpečenie základných životných podmienok.

Príspevok na zdravotnú starostlivosť patrí občanovi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, na výdavky spojené s náhradou za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.
Výška príspevku je 2 € mesačne.

Aktivačný príspevok patrí občanovi a každej fyzickej osobe, ktorá sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje na podporu získania, udržania alebo zvýšenia vedomostí, odborných zručností alebo pracovných návykov na účely pracovného uplatnenia, ak splnili podmienky nároku na dávku.
Výška príspevku 63,07 € mesačne.

Príspevok na bývanie patrí občanovi a fyzickým osobám, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, na úhradu nákladov spojených s bývaním, ak splnili podmienky nároku na dávku.
Výška príspevku:
55,80 € mesačne pre jednotlivca
89,20 € mesačne, ak je viac spoločne posudzovaných osôb.

Ochranný príspevok patrí občanovi a každej fyzickej osobe, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje, ak si z dôvodu nepriaznivej životnej situácie nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť príjem vlastnou prácou a splnili podmienky na vznik nároku na dávku.

eporadca povedal(a)...

Určenie výšky dávky a príspevkov
Výška dávky a príspevkov sa určí ako rozdiel medzi sumou nárokov a príjmom.
Dávka a príspevky sa poskytujú v jednej sume.
Osobitný príjemca
Osobitný príjemca dávky a príspevkov v hmotnej núdzi môže byť obec alebo iná právnická alebo fyzická osoba.

Kedy sa určuje osobitný príjemca:
· so súhlasom osobitného príjemcu v prípade, ak sa doterajšou výplatou dávky a príspevkov nedosiahol alebo zrejme nedosiahne účel, na ktorý sú určené,

Povinnosti osobitného príjemcu:
· zabezpečiť dávku a príspevky v peňažnej alebo vecnej forme,
· použiť ich len na prospech občana v hmotnej núdzi a fyzických osôb, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú.

eporadca povedal(a)...

Žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi
· podáva občan písomne na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, odbore sociálnych vecí podľa miesta trvalého bydliska,
· žiadosť musí obsahovať meno a priezvisko občana, jeho trvalý pobyt a rodné číslo,
· na výzvu úradu občan doplní ďalšie údaje o svojej osobe a osobách, ktoré sa s ním spoločne posudzujú

Spoločne posudzované osoby
Na účely posudzovania hmotnej núdze, zabezpečenia základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi sa spoločne posudzujú:
· manžel, manželka
· rodičia a nezaopatrené deti žijúce s nimi v domácnosti,
· rodičia a ich deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s nimi v domácnosti, okrem detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok.
Fyzické osoby sa neposudzujú spoločne, ak nežijú v domácnosti z dôvodu, že im je poskytnutá odborná pomoc v krízovej životnej situácii a bývanie podľa § 62 ods. 1 zákona č. 305/2005 o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele, alebo z dôvodu, že je fyzickej osobe poskytovaná starostlivosť v resocializačnom stredisku pobytovou formou.

eporadca povedal(a)...

Definície výrazu Chudoba, hmotná núdza.

V Slovenskej republike pojem chudoba nie je legislatívne definovaným pojmom. Za jeho synonymum možno považovať pojem hmotná núdza.
Hmotná núdza je stav, keď príjem občana a fyzických osôb, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, nedosahuje životné minimum, ustanovené osobitným predpisom (zákon o životnom minime) a občan a fyzické osoby, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, si príjem nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť vlastným pričinením.
S chudobou súvisia aj všeobecné pojmy: sociálne minimum a existenčné minimum, ktoré nie sú oficiálne zadefinované a ani legislatívne upravené.
www.euroekonom.sk