VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/08/17

Umiestnenie parkovacieho preukazu

Kde ma byť umiestnený parkovací preukaz? A aké doklady sú potrebné pri kontrole políciou? Ďakujem za radu. Robo

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Parkovací preukaz je potrebné umiestniť v prednej časti vozidla tak, aby bola predná časť parkovacieho preukazu jasne viditeľná na účely kontroly.

Parkovací preukaz sa smie na vozidle používať len v súvislosti s prepravou osoby, ktorá je jeho držiteľom. Ak sa vozidlo práve nepoužíva na tento účel, vodič je povinný parkovací preukaz odstrániť.

Vodič vozidla s parkovacím preukazom môže stáť na mieste vyhradenom pre vozidlá prepravujúce osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a nemusí po nevyhnutne potrebný čas dodržiavať zákaz státia. Ak je to nevyhnutné, môže vodič takéhoto vozidla vchádzať aj tam, kde je dopravnou značkou vjazd povolený len vymedzenému okruhu vozidiel, a do pešej zóny, pritom však nesmie ohroziť bezpečnosť cestnej premávky.

Klára

zdroj: portal.gov.sk

eporadca povedal(a)...

Klára ti odpovedala presne - podľa platného zákona. Len môžem poradiť, že treba to dodržiavať.

eporadca povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymný povedal(a)...

Pri kontrole políciou potrebujete preukaz ZŤP-S, parkovací preukaz alebo osobitné označenie č. O1, posudok ÚPSVR no a držiteľa preukazu. tak pozor.

Od 1.1.2009 sa vydávajú nové preukazy. Osobitné označenia vozidla prepravujúce ZŤP osobu alebo osobu odkázanú na individuálnu prepravu vydané do 31.12.2008 zostávajú v platnosti, kým nebude vydaný nový parkovací preukaz, najneskôr však do 31.12.2013.
Michal

eporadca povedal(a)...

Na vyhradenom parkovisku môže parkovať osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, ak má rozhodnutie ÚPSVR, že je odkázaná na individuálnu prepravu, musí byť držiteľom parkovacieho preukazu alebo osobitného označenia O1.

/Netolerantný vodiči riskujú od 1. júna 2010 za nesprávne parkovanie na vyhradenom parkovisku pokutu vo výške 150€, ak zaplatia na mieste/.

Ak držiteľ parkovacieho preukazu alebo osobitného označenia č.O1 má záujem o vyhradené parkovisko pre svoje osobného motorového vozidlo napríklad na parkovisku pri bytovom dome, musí písomne podať žiadosť podľa trvalého bydliska na príslušný MsÚ - oddelenie stavebných činností.