VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/04/04

7.apríl - Svetový deň zdravia /World Health Day/

Heslom Svetového dňa zdravia v roku 2012 je: Starnutie a zdravie Ageing and Health/. Oslavujeme tento deň aj na Slovensku?  František

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

V priebehu niekoľkých posledných desaťročí sa priemerná dĺžka života vo všetkých štátoch sveta výrazne zvýšila. Čoskoro bude viac starších ľudí než detí. Aj keď sa v súvislosti s týmito demografickými zmenami zvyčajne hovorí viac o problémoch, predstavujú aj pozitívne výzvy a príležitosti.

Využiť zmysluplne potenciál starších ľudí je úlohou každej spoločnosti. Preto sa intenzívne hovorí o zdravom, aktívnom a dôstojnom starnutí. Je to aj témou Svetového dňa zdravia.
Viac na :http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/Life-stages/healthy-ageing

Podujatia realizované v spolupráci s Kanceláriou WHO na Slovensku na podporu Svetového dňa zdravia:
• Výročný koncert ligy za duševné zdravie
• Tlačová konferencia k SZD
• Koncert všetkých generácií
zdroj:http://www.informovanypacient.sk/?id=103&num=268

eporadca povedal(a)...

Svetová zdravotnícka organizácia každoročne vyhlasuje 7. apríl za Svetový deň zdravia (World Healthy Day). Týmto dňom upriamuje pozornosť zdravotníckych inštitúcií a širokej verejnosti na aktuálny problém spoločnosti s globálnym rozsahom. Ústrednou témou Svetového dňa zdravia pre rok 2012 je: „Starnutie a zdravie“.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie sa za posledné roky tohto storočia stredná dĺžka života človeka podstatne zvýšila. Je to vďaka pokročilej a modernej medicínskej vede, podpore verejného zdravia a širokému spektru preventívnych projektov a programov. Svet bude mať už čoskoro viac starých ľudí než detí. Predpokladá sa, že v priebehu asi 10 rokov budeme mať viac ľudí nad 65 rokov ako detí do 5 rokov. Do roku 2050 sa počet seniorov nad 80 rokov zvýši asi štvornásobne.
zdroj: http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1431:7-april-svetovy-de-zdravia&catid=106:aktualne

eporadca povedal(a)...

Rok 2012 bol Európskou komisiou vyhlásený ako „ Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami.“ Pod aktívnym starnutím by sa nemala rozumieť iba možnosť predĺžiť obdobie zárobkovej činnosti, ale je aj potrebné uznať a oceniť spôsob prispievania starších ľudí do spoločnosti ako celku, zabrániť ich vylúčeniu zo spoločnosti, pričom aktívne starnutie by malo byť podložené dobrým zdravotným stavom a samostatnosťou. Preto je dôležité upozorniť na potrebu podpory aktívneho starnutia a prežívania staroby čo možno najzmysluplnejšie a dôstojne.

Starnutie sa týka každého z nás. Je to prirodzený fyziologický proces zmien v organizme, ktorý trvá celý ľudský život a začína už od narodenia. Z funkčného hľadiska najvýraznejším prejavom starnutia je pokles fyzickej výkonnosti. Nastávajú funkčné zmeny zraku, sluchu, pamäti, zhoršuje sa pohyblivosť.
zdroj: http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1431:7-april-svetovy-de-zdravia&catid=106:aktualne

eporadca povedal(a)...

World Health Day 2012Predpokladom aktívneho a plnohodnotného života seniorov je i kvalitná zdravotná starostlivosť. Nie všetko je však o liečbe a sociálnom zabezpečení. Dôležitú rolu zohráva dedičnosť, stravovanie, pohyb, celkový životný štýl.

Starnutie znamená naplno sa zapájať do diania v spoločnosti bez ohľadu na vek a pohlavie, či už v práci, doma alebo vo svojej komunite.

Pred starnutím nemožno nikoho uchrániť, ale je dokázané, že ľudia s optimistickou povahou sa na vlastné starnutie pozerajú s patričným nadhľadom, žijú dlhšie a plnohodnotnejšie ako ich pesimisticky založení rovesníci.

V Bratislave 4.4.2012
Zdroj: Odbor podpory zdravia
zdroj.
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1431:7-april-svetovy-de-zdravia&catid=106:aktualne