VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/04/20

Výmena parkovacích preukazov ťažko zdravotne postihnutých

Dokedy by som mal vymeniť starý parkovací preukaz ZŤP za nový? Ďakujem. Peter

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Lehota na podanie žiadosti o výmenu parkovacieho preukazu plynie už od 1. februára 2009 a trvá do 31. decembra 2012," podotýka rezort práce.

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/6209252/ztp-obcania-maju-posledny-rok-na-vymenu-parkovacich-kariet.html#ixzz1sTkcqItm
A

eporadca povedal(a)...

Úrady práce vymieňajú parkovacie preukazy
V priebehu tohto roka 2012 majú držitelia starých osobitných označení vozidiel prepravujúcich ťažko zdravotne postihnutú osobu či ťažko pohybovo postihnutú osobu posledný termín na výmenu označenia za parkovací preukaz.

Každej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá má stále platné osobitné označenie vozidla 01 vydané do 31. decembra 2008 vtedajším obvodným úradom, toto označenie vymení úrad práce, sociálnych vecí a rodiny za parkovací preukaz.

O výmenu parkovacieho preukazu treba písomne požiadať na úrade práce v mieste bydliska držiteľa osobitného označenia, k žiadosti o výmenu treba priložiť pôvodné označenie osobného motorového vozidla 01, občiansky preukaz a fotografiu (3 x 3 cm).

Výmenu starých osobitných označení vozidiel prepravujúcich ťažko zdravotne postihnutú osobu či ťažko pohybovo postihnutú osobu za parkovacie preukazy už so znakom Európskej únie platných v celej Európskej únii, uskutočňujú úrady práce bezplatne. Výmena nie je spojená s prehodnocovaním miery funkčnej poruchy žiadateľa.
zdroj:http://www.upsvar.sk/media/medialne-spravy/urady-prace-vymienaju-parkovacie-preukazy.html?page_id=143959

eporadca povedal(a)...

pokračovanie....
Lehota na podanie žiadosti o výmenu parkovacieho preukazu plynie už od 1. februára 2009 (kedy dostali úrady práce kompetenciu vydávať parkovacie preukazy, dovtedy bolo možné parkovať na vyhradenom parkovisku len s osobitným označením, ktoré vydávali obvodné úrady) a trvá do 31. decembra 2012.

Tí zdravotne postihnutí občania, ktorí zatiaľ parkovací preukaz nevlastnia, ale majú oň záujem, môžu o jeho vyhotovenie požiadať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste bydliska. Získanie nového parkovacieho preukazu je od 1. júla 2011 menej administratívne náročné. V tomto termíne totiž vstúpila do platnosti novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorá hovorí, že ak má žiadateľ záujem iba o parkovací preukaz, úrad nemusí vyhotoviť komplexný posudok, na ktorý je v zákone 60-dňová lehota ani posudok na účely parkovacieho preukazu. Úrad vyhotoví len lekársky posudok (najviac 30 dni, aj kratšie) a vystaví rozhodnutie (najviac 15 dní). Dochádza teda k skráteniu lehoty najmenej o 45 dní.

Nárok na parkovací preukaz majú podľa zákona tí zdravotne postihnutí, ktorí sú podľa lekárskeho posudku odkázaní na individuálnu prepravu, alebo majú praktickú či úplnú slepotu oboch očí.

Samozrejme, ak má žiadateľ záujem nielen o parkovací preukaz, ale aj o niektoré peňažné príspevky a potvrdí sa, že miera funkčnej poruchy u neho je viac ako 50 %, musí úrad práce vyhotoviť komplexný posudok. Ten určí mieru funkčnej poruchy žiadateľa, odkázanosť na individuálnu prepravu či na sprievodcu a nárok na peňažné príspevky na kompenzácie ťažkého zdravotného postihnutia.

Počet vydaných parkovacích preukazov a osobitných označení:

27 042 - osobitných označení vozidiel prepravujúcich ťažko zdravotne postihnutú osobu či ťažko pohybovo postihnutú osobu vydaných obvodnými úradmi do 31.12.2008

34 546 - parkovacích preukazov vydaných úradmi práce, sociálnych veci a rodiny po zverení tento kompetencie od 1.1.2009 ( vrátané už vymenených označení 01)

http://www.upsvar.sk/media/medialne-spravy/urady-prace-vymienaju-parkovacie-preukazy.html?page_id=143959

eporadca povedal(a)...

Parkovací preukaz
Osobitné označenie vozidla prepravujúceho ťažko zdravotne postihnutú osobu alebo ťažko pohybovo postihnutú osobu odkázanú na individuálnu prepravu, ktoré bolo vydané obvodným úradom v sídle kraja do 31.12.2008, platí do 31.12.2012, ak neuplynula doba jeho platnosti alebo fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím nie je vyhotovený parkovací preukaz podľa zákona č.447/2008 Z.z. Fyzickým osobám, ktorým bolo príslušným obvodným úradom vydané osobitné označenie motorového vozidla 01, úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, oddelenie posudkových činností príslušné podľa trvalého bydliska, vyhotoví parkovací preukaz na základe žiadosti o výmenu podanej v období od 1. februára 2009 do 31. decembra 2012, a to bez uhradenia správneho poplatku. V takomto prípade nie je potrebné doložiť lekársky nález a rozhodnutie o parkovacom preukaze sa nevydáva.
zdroj:http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/tazko-zdravotne-postihnuti/posudkova-cinnost/parkovaci-preukaz.html?page_id=12972