VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/04/05

Internetová závislosť

Internetová závislosť -  zapojte sa do diskusii. EP

13 komentárov:

Anonymný povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
Anonymný povedal(a)...

Dobrý večer.
Tu celkom sedí prirovnanie o ohni, ale so zmenou na internet. Internet je dobrý sluha, ale zlý pán.
Riziká spojené s užívaním internetu:
Nevhodný a nebezpečný obsah pre deti a mládež.
Zneužívanie dôvery detí
Anonymita
Agresivita

Viac do hĺbky o anonymite:
Anonymita na internete je jednou z vlastností internetu za ktorú sa môžu skrývať rôzne pohnútky užívateľov soc. sieti. Anonymita má aj nevýhody. Možnosť zdieľania anonymných príspevkov vytvára podmienky pre odbúravanie zábran, ktoré by si dotyčná osoba v reálnom svete nedovolila otvorene povedať. Ak pri agresívnom komentovaní získa podporu iných anonymných prispievateľov. Môže pretransformovať svoje agresívne správanie z virtuálneho sveta do sveta reálneho. V reálnom svete potom nie je prekážka k vzniku konfliktu a kolízii s okolím. Miera anonymity, ktorá je vo virtuálnom prostredí bežná, nemá v reálnom svete obdobu. zdroj: Informátor č.17 a 18 pre koordinátorov prevencie závislosti a iných sociálno-patologických javov. Andrej

Anonymný povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.
Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň
K tejto téme sa hodí staré ľudové porekadlo o ohni, ale s obmenou na internet. Internet je dobrý sluha, ale zlý pán. Tento technologický pokrok sa dá využívať na dobro a s mierou, ale aj na zlo.
Nevýhody a negatíva spojené s užívaním internetu môžeme zaradiť do: Nevhodného obsahu pre deti a mládež
Anonymita
Agresivita
Nebezpečný obsah pre deti a mládež

Andrej

Anonymný povedal(a)...

Anonymita má aj nevýhody. V internetovej závislosti sa hranica reálneho pohľadu na život a virtuálneho stiera. Osoby a to hlavne deti do určitého veku nevedia triediť vnemy, zážitky, informácie zachytené na internete na reálne a fikcie. Často sa zážitok na internete berie ako reálna vec, pričom sa zahrnie aj do správania osoby v bežnom styku. A tu dochádza ku kolízii, konfliktu s okolím, ale aj samým sebou. A

Anonymný povedal(a)...

Závislosť je to vlastne choroba, ktorú môžeme definovať z lekárskeho hľadiska ako „duševný, prípadne aj telesný stav, ktorý je charakterizovaný prítomnosťou naliehavej túžby alebo nepremožiteľnej potreby opakovane a periodicky privádzať do svojho tela príslušnú látku.“

Závislosťou od internetu chápeme ako závislosť od internetových stránok a od najbežnejšieho spôsobu chatovania. Na internete môže mať každý svoju vlastnú prezývku. Nemusí v danom momente reagovať na podnety a názory, ale má čas porozmýšľať ako zareaguje. Pri takýchto ľuďoch a komunikáciou s nimi je evidentne vidieť ich reakcie na prostredie. Ich snaha je stať sa niekým úplne iným. Z veľkej časti sa im to aj darí, ale v skutočnosti nemá význam tváriť sa ako niekto iný, kým nie sme. Pomôcť im môžeme aj my, keď ich odtrhneme od internetu a pôjdeme s nimi niekde von, alebo im navrhneme, prípadne pomôžeme vybaviť liečenie.

Zdroj :http://www.hardware.sk/clanok-1827/internetova-a-pocitacova-zavislost

Anonymný povedal(a)...

Hlavným príznakom závislosti u týchto ľudí je hlavne neustále myslenie na počítač a internetové hry. Strácajú pojem o čase a neuvedomujú si koľko hodín pri počítači strávia. Veci, ktoré donedávna boli pre nich boli strašne dôležité sa teraz stávajú nepodstatnými. Odteraz je najdôležitejšou vecou počítač a to, ako sa k nemu čo najskôr dostať.



U ľudí stále stúpa potreba vlastniť, držať, alebo ovládať počítač, čo mení ich správanie a ich osobnosť. Nepoznajú humor, pretože ak sa im niečo zlé povie, strašne sa urazia. Majú slabú slovnú zásobu a s okolím komunikujú len v nevyhnutných prípadoch.


- nevykonávajú si povinnosti doma ani v práci v plnom rozsahu
- vykonávajú len nutné úkony, ktoré musia len neodkladne urobiť
- nemajú čas na seba, ani pochvalu či pohladenie blízkych
- málo spia strácajú záujem o priestore a čase
- svoju závislosť si nechcú priznať, keď im to niekto dohovára reagujú agresívne

eporadca povedal(a)...

Internetová závislosť u tínedžerov vedie k sebapoškodzovaniu

Tínedžeri, ktorí sú závislí od internetu, sú náchylnejší k sebapoškodzovaniu.
Internetová závislosť bola klasifikovaná ako problém mentálneho zdravia so symptómami podobnými iným závislostiam. Podľa odborníkov sa závislosť od internetu prejavuje pocitmi depresie, nervozity či náladovosti, keď človek nie je online, ktoré pominú, až keď sa dotyčný opäť pripojí.
zdroj:http://zdravie.pravda.sk/zdrava-dusa/clanok/13997-internetova-zavislost-u-tinedzerov-vedie-k-sebaposkodzovaniu/

eporadca povedal(a)...

Problém nie je na sieti
Internet je v tom úplne nevinne, na tom sa lekári zhodujú. Je to jednoducho len ďalšia z „módnych“ možností, ako neodhadnúť zdravé limity, podobne ako v prípade TV, mobilov... Z vecí, ktoré majú zlepšiť život, sa stavajú veci, čo ho zruinujú.

V réžii človeka, čo má na to predpoklady, môže byť teda aj internet drogou. Ľahko dostupnou, tolerovanou, účinnou. Ponúka neporovnateľne viac podnetov, než sme schopní spracovať a to neskutočne láka. Niektorých až tak, že stratia zmysel pre realitu. Odstrašujúcim príkladom sú príbehy čínskych teenagerov, ktorých museli hospitalizovať v dôsledku fyzickej vyčerpanosti. Príčina? Niekoľko dní nepretržitého hrania sieťových hier.
zdroj:http://magazin.atlas.sk/spektrum/internetova-zavislost-nehrozi-aj-vam-/679239.html

eporadca povedal(a)...

Závislosť je to vlastne choroba, ktorú môžeme definovať z lekárskeho hľadiska ako „duševný, prípadne aj telesný stav, ktorý je charakterizovaný prítomnosťou naliehavej túžby alebo nepremožiteľnej potreby opakovane a periodicky privádzať do svojho tela príslušnú látku.“

Závislosť môžeme rozdeliť do niekoľko skupín:
- gambling
- kleptománia
- erotománia
- workoholizmus
- internetová závislosť
- závislosť na televízii
- konanie v závislosti na sektách, hnutiach a extrémistických skupinách
zdroj:http://www.hardware.sk/clanok-1827/internetova-a-pocitacova-zavislost

eporadca povedal(a)...

Internetová závislosť
IAD (Internet Addiction Disorder)

O IAD, závislosti od internetu, ako túto poruchu po prvýkrát pomenovali Kimberly Young, Ph.D, a David Greenfield, Ph.D., začíname hovoriť, ak v dôsledku „internetovania“ konkrétna osoba dlhodobejšie zanedbáva svoje vzťahy, pracovné aj sociálne povinnosti a objavia sa poruchy správania , sústredenia alebo fyzické poruchy, ako napríklad bolesti chrbta, zhoršovanie zraku, bolesti rúk atď.

Nebezpečenstvo surfovania

Problém je aj v inom: Keďže dnešní mladí ľudia sú často v používaní technológií omnoho ďalej ako ich rodičia, niektorí rodičia ich ani nedokážu poučiť o rizikách komunikácie na internete. Preto je nevyhnutné zamerať sa aj na sociálnu bezpečnosť a priniesť podnety nielen deťom, ale aj ich rodičom a učiteľom, aby vedeli používať internet na svoje obohatenie.

Chatujú s neznámymi

Na nevyžiadané maily odpovie až 7 percent študentov. Deväť z desiatich študentov chatuje, z toho až štvrtina aj s neznámymi ľuďmi. 28 percent študentov sa už stretlo so svojím kontaktom z internetu. Ak sa stretli, zistili, že ich kontakt bol až v 11percentách niekto s inou identitou, ako si uvádzal na chate. Len necelé dve percentá opýtaných nesurfujú ani raz za týždeň, 10 až 15 hodín surfuje až 22 percent opýtaných. Najčastejšie surfujú doma (75 percent) a hlavne chatujú a mailujú (73 percent), často hľadajú aj informácie (54 percent).
zdroj:http://zavislosti.webovka.eu/iza.html

eporadca povedal(a)...

Ako spoznať weboholikov:

U osôb závislých od internetu sa prejavujú všetky klasické príznaky:

- osobné, finančné problémy,
- ťažkosti v zamestnaní,
- klamú o množstve času, ktorý strávia surfovaním,
- uprednostňujú internet pred partnerom a inou prácou,
- často si lepšie rozumejú s virtuálnou postavou, ako so svojím skutočným partnerom,
- po vypnutí počítača sa chvejú, je im zle,
- ak nemajú v e-maile žiadny odkaz, pociťujú úzkosť a prepadnú panike,
- medzi symptómy možno zaradiť aj zmenu biologických hodín, najmä posun spánku,
- strata záujmu o skutočný sex,
- únava.
zdroj:http://zavislosti.webovka.eu/iza.html

eporadca povedal(a)...

Liečba internetovej závislosti

Prvé prípady novodobých nelátkových závislostí, súvisiacich s internetom, začali liečiť terapeuti v Odbornom liečebnom ústave psychiatrickom na Prednej Hore. Ide náruživých internetových hráčov, ktorí tento moderný technický výdobytok nepoužívajú na komunikáciu či získavanie informácií, ale cez počítač hrajú bojové i hazardné hry.
"Bolo len otázkou času, kedy tieto novodobé závislosti dorazia aj k nám," hovorí primár tamojšieho centra pre liečbu závislostí MUDr. Jozef Benkovič. "Vo svete je tento jav už niekoľko rokov bežný. Podľa údajov, ktoré mám k dispozícií, v Spojených štátoch až dve tretiny detí vo veku od 12 do 18 rokov hrá cez internet hazardné hry," podotýka.
Zatiaľ pomáhali dvom takýmto klientom. Jedného na pobyt prihlásila vlastná matka, pretože cez internet míňal neúnosne množstvo peňazí. Druhý na to, že je od internetu závislý, prišiel až na Prednej Hore, počas liečby drogovej závislosti. Peniaze na drogy totiž získaval prostredníctvom internetu a hazardných hier.
Podľa primára MUDr. Benkoviča v poslednom čase pribúdajú najmä telefonáty rodičov tínedžerov, ktorí pre závislosť od počítača a hier nevenujú pozornosť škole. "Veľa mladých ľudí postupom času prechádza od počítačov ku klasickému gamblerstvu," pripomenul.
zdroj:http://zavislosti.webovka.eu/iza.html