VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/04/24

Speleoterapia

Speleoterapia - tuto metódu mám vyskúšať. Kto mi vysvetli o čo ide? vďaka. Tomáš

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Speleoterapia je liečebná metóda využívajúca špecifické a unikátne vlastnosti prostredia, hlavne ovzdušia - aerosólu - prevažne krasových jaskýň na liečbu chronických a alergických chorôb dýchacích orgánov.

Jaskyňa je prírodné inhalatórium aerosólu, ktorý je nenapodobiteľný umelým spôsobom. Spojenie tohto účinku s komplexnou odbornou zdravotnou, rehabilitačnou a rekondičnou starostlivosťou prináša želané priaznivé liečebné účinky.
zdroj:speleoterapia.sk

eporadca povedal(a)...

Dýchacie cvičenia v Belianskej jaskyni

Speleoklimatické pobyty v Jasovskej jaskyni -
Speleoterapia je kombinovaná s klimatickou liečbou, ktorej súčasťou sú liečebné procedúry zamerané na dýchací a pohybový aparát
Forma – terapia je súčasťou liečebných procedúr klientov v kúpeľoch, po dohode ju môžu absolvovať aj ľudia, ktorí nie sú klientmi kúpeľov.

Speleoterapia v Bystrianskej jaskyni - Priebeh terapie – polhodinu trvá rehabilitácia, potom nasleduje relaxácia.
zdroj: speleoterapia.sk

eporadca povedal(a)...

Preplácanie speleoterapie a speleoklimatických pobytov zdravotnými poisťovňami
- príspevok na speleoterapiu hradia deťom od 2 do 18 rokov vo forme stacionára, ktorý prevádzkuje spoločnosť Svejan v jaskyni Bystrá v hodnote 131,4 eura
Všeobecná zdravotná poisťovňa – náklady neuhrádza, uhrádzala iba v roku 2010
Union – náklady neuhrádza
zdroj: speleoterapia.sk

eporadca povedal(a)...

Speleoterapia alebo jaskynná terapia sa praktizuje v niektorých jaskyniach na území SR. Terapia je vhodná na liečbu respiračných ochorení rôzneho pôvodu.

Speleoterapia je známa ako veľmi efektívna metóda liečby bez použitia liekov, ktorá využíva jedinečné vlastnosti jaskynného prostredia – hlavne aerosólu: Aerosol je tuhé alebo kvapalné skupenstvo látky rozptýlenej vo vzduchu. Pre nás a naše životné prostredie má význam atmosferický aerosol – hmla, dym, oblaky,..

Liečivý účinok jaskýň závisí od mikroklímy jaskynného ovzdušia. Unikátne ovzdušie krasovej jaskyne znamená: nízku teplotu, takmer stopercentnú vlhkosť, vysokú koncentráciu vápnika, horčíka, elektronegatívny náboj ionizovaného ovzdušia. V jaskyni je prakticky sterilné prostredie, bez baktérií, alergénov, škodlivín a plesní, pričom mikroklíma sa sama regeneruje.
zdroj:http://www.ozinfodom.info/index.php?page=clanok_detail&id=5281

eporadca povedal(a)...

Na Slovensku sa na speleoterapiu využívala od roku 1968 počas 10 rokov Gombasecká jaskyňa. V súčasnosti sa speleoterapeutická liečba vykonáva v Bystrianskej jaskyni - katastrálne územie Bystrá/Valaská okres Brezno, tel.:048/619 51 33. Praktizujú sa aj zdravotne speleoklimatické a rekondičné pobyty v Jasovskej (katastrálne územie Jasov, okres Košice, +421/ (0)55/ 466 41 65) a Belianskej jaskyni (katastrálne územie: Tatranská Lomnica, +421/ (0)52/ 446 73 75). Už onedlho by sa k týmto trom mala pridať aj ďalšia jaskyňa, Domica.

Indikácie: opakované a chronické choroby horných dýchacích ciest pri poruche imunity, opakovaná a chronická sinusitída, opakované obštrukčné aj neobštrukčné zápaly priedušiek, chronický a pretrvávajúci kašeľ po chorobách dýchacích orgánov, opakované bronchitídy u alergikov, alergická nádcha, polinóza so zápalmi dýchacích ciest, astma, dermorespiračný syndróm, často choré dieťa, deti z ekologicky znečistených oblastí, deti rodín s pozitívnym výskytom alergických ochorení.

Kontraindikácie: akútne infekčné ochorenia, srdcová nedostatočnosť, metabolické ochorenia, krvácavé stavy, epilepsia, onkologické aktívne ochorenia, enuréza, enkompréza, infekčné ochorenia kožné, včasné pooperačné stavy, ťažký astmatický stav, dychová nedostatočnosť.
http://www.ozinfodom.info/index.php?page=clanok_detail&id=5281

eporadca povedal(a)...

Speleoterapia je vhodná aj pre: fajčiarov, zaprášené pľúca (profesionálneho a iného pôvodu), športovcov v komplexnej príprave, „skaterov“ – korčuliarov na umelom ľade (čpavok umelých klzísk vedie k chronickému podráždeniu slizníc dýchacích ciest, rekonvalescenciu – zotavenie po ťažkých ochoreniach, pracujúcich z toxických prevádzok, psychofyzické preťaženie, preklimatické obtiaže, problémy s pohybovým aparátom, osteoporóza.

AKO SA DOSTAŤ NA SPELEOTERAPIU?
Ak z akýchkoľvek dôvodov hľadáte pre seba, svoje dieťa, či blízkych ľudí možnosti, ako sa dostať k speleoterapii, odporúčam začať na stránke www.speleoterapia.sk Na speleoterapiu, príp. speleoklimatický pobyt sa dá dostať formou kúpeľnej liečby alebo prostredníctvom súkromných spoločností – cestovných kancelárií. Zdravotné poisťovne hradia pobyt čiastočne pre detských pacientov (s indikáciou z príslušného zoznamu chorôb ) - dospelí si hradia liečbu sami.

CENA SPELEOTERAPIE
Ceny pobytov sú rôzne – záleží na sprostredkovateľovi a službách, ktoré sú zahrnuté v cene. Napríklad M-travel, kúpele Štós poskytujú celý balíček vrátane speleoterapie, ubytovania a stravy.
Spoločnosť SVEJAN ponúka 2-tyždňovú liečbu za 240 € (2h denne) + 6,70Eur/hod. za sprevádzajúcu osobu pre dieťa. V prípade, že sprevádzajúca osoba zostáva s viac deťmi a aspoň jedno z nich má menej ako tri roky – neplatí sa tento príplatok.
Ubytovanie a stravu si treba zabezpečiť osobitne, SVEJAN ponúka www.penzionbystrinka.sk
zdroj: http://www.ozinfodom.info/index.php?page=clanok_detail&id=5281