VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/04/18

Vzdelávanie nevzdelávateľných

Dobrý deň. Teraz je už iná doba, ale v predošlej štruktúre nemali všetci možnosť vzdelávania. Väčšina ZŤP dostala nálepku "Nezvdelávatelní", aj moja dcéra. Má teraz možnosť získať aspoň základné vzdelanie?
Ďakujem za odpoveď. Mirka

8 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň
§ 95
(1) Výchova a vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením alebo žiakov so zdravotným znevýhodnením sa uskutočňuje v týchto školách:
a) materská škola,
b) základná škola,
c) stredné školy,
d) praktická škola,
e) odborné učilište.
(2) Základná škola, v ktorej sa uskutočňuje výchova a vzdelávanie podľa vzdelávacích programov pre deti a žiakov s mentálnym postihnutím, sa označuje špeciálna základná škola.
(3) Deti alebo žiaci sa do škôl podľa odseku 1 prijímajú na základe ich zdravotného znevýhodnenia po diagnostických vyšetreniach zameraných na zistenie ich špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb vykonaných zariadením výchovnej prevencie a poradenstva.
(4) Výchova a vzdelávanie v školách podľa odseku 1 sa uskutočňuje s využitím špeciálnych učebných pomôcok a kompenzačných pomôcok, ktoré spolu s učebnicami a špeciálne upravenými učebnými textami podľa špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb dieťaťa alebo žiaka poskytuje bezplatne škola, v ktorej sa vzdeláva.
(5) Školy podľa odseku 1 sa zriaďujú aj ako internátne.
(6) Výchova a vzdelávanie detí a žiakov v školách podľa odseku 1 sa prispôsobuje ich špeciálnym výchovno-vzdelávacím potrebám, na základe ktorých sa môžu tieto školy vnútorne diferencovať podľa druhu a stupňa zdravotného znevýhodnenia detí alebo žiakov.
(7) Ak tento zákon neustanovuje inak, vzťahujú sa primerane ustanovenia tohto zákona o materskej škole, základnej škole a strednej škole na školy podľa odseku 1. Ustanovenia pre školy podľa odseku 1 sa vzťahujú primerane aj na špeciálne triedy, ak tento zákon neustanovuje inak.
(8) Špeciálne triedy sa v školách podľa odseku 1 nezriaďujú.
(9) Deťom alebo žiakom podľa odseku 1 bariéry vyplývajúce z ich zdrav
Viac o jednotlivých druhoch škôl sa dozviete v § 96

245/2008 Z.z.
ZÁKON
z 22. mája 2008
o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

eporadca povedal(a)...

Ďalšie vzdelávanie

Za ďalšie vzdelávanie sú považované programy a aktivity, ktoré umožňujú doplniť, rozšíriť a prehĺbiť si získané vzdelanie, dosiahnuť kvalifikáciu v súlade s potrebami trhu práce, uspokojiť svoje záujmy alebo pripraviť sa na získanie stupňa vzdelania.

Od 1. februára 2010 je účinný zákon o celoživotnom vzdelávaní č. 568/2009 Z. z., ktorého cieľom je podporiť ďalšie vzdelávanie dospelých, zvýšiť jeho kvalitu a rozšíriť možnosti rekvalifikácie predovšetkým strednej a staršej generácie.
zdroj.https://www.iedu.sk/vyucovanie_a_studium/Stranky/DalsieVzdelavanie.aspx

eporadca povedal(a)...

Ďalšie vzdelávanie budú môcť uskutočňovať gymnáziá, stredné odborné školy, konzervatóriá, školy pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, základné umelecké, jazykové a vysoké školy. Rovnako aj právnické a fyzické osoby - podnikatelia, ktorých predmetom činnosti je vzdelávanie a činnosti priamo súvisiace so vzdelávaním. Úspešným absolvovaním ďalšieho vzdelávania však nebude možné získať stupeň vzdelania.

Vzdelávacie programy sa budú ukončovať záverečnou skúškou. Jej cieľom je overenie vedomostí a zručností účastníka ďalšieho vzdelávania, ako aj overenie jeho schopností vykonávať odborné činnosti, ktorých sa vzdelávací program týka. Záverečná skúška sa uskutoční v písomnej alebo ústnej forme, praktickej forme, príp. kombináciou všetkých foriem. Po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky získa absolvent osvedčenie o absolvovaní.

Významným prvkom v schválenom zákone je zavedenie vykonávania skúšok na overenie odbornej spôsobilosti, ktoré sa budú vykonávať podľa kvalifikačných a hodnotiacich štandardov definovaných potrebami zamestnávateľov v rámci národnej sústavy kvalifikácií. Zákon tak občanom umožní rýchlejšie nadobudnutie kvalifikácie vyžadovanej zamestnávateľmi na trhu práce.

Súčasťou zákona sú zároveň podporné nástroje slúžiace na sprehľadnenie systému ďalšieho vzdelávania, akými sú národná sústava kvalifikácií, informačný systém (register vzdelávacích inštitúcií, vzdelávacích programov, účastníkov ďalšieho vzdelávania) či systém monitorovania a prognózovania vzdelávacích potrieb.

V súčasnosti poskytujú vzdelávacie inštitúcie ešte vzdelávacie programy akreditované aj podľa starého zákona č. 386/1997 Z. z. o ďalšom vzdelávaní.
zdroj:https://www.iedu.sk/vyucovanie_a_studium/Stranky/DalsieVzdelavanie.aspx

eporadca povedal(a)...

Zákon 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov §99 Praktická škola

1.Praktická škola je typ školy, v ktorej vzdelávacie programy poskytujú vzdelávanie a prípravu na výkon jednoduchých pracovných činností žiakom s mentálnym postihnutím alebo žiakom s mentálnym postihnutím v kombinácii s iným zdravotným postihnutím, ktorým stupeň postihnutia neumožňuje prípravu v odbornom učilišti alebo v strednej škole.

2. Vzdelávací program praktickej školy pripravuje žiakov na život v rodine, na sebaobsluhu, na rôzne jednoduché praktické práce, vrátane prác v domácnosti, pričom sa títo žiaci zacvičujú na vykonávanie jednoduchých pracovných činností spravidla pod dohľadom.

3. V praktických školách je neoddeliteľnou súčasťou odborného vzdelávania a prípravy praktické vyučovanie.

Praktická škola sa zriaďuje pre najmenej desať žiakov a zriaďovateľ ju zruší, ak počet žiakov klesne pod osem.
zdroj: http://wiki.debyrokratizacia.sk/index.php?title=Z%C3%A1kon_245/2008_Z.z._o_v%C3%BDchove_a_vzdel%C3%A1van%C3%AD_(%C5%A1kolsk%C3%BD_z%C3%A1kon)_a_o_zmene_a_doplnen%C3%AD_niektor%C3%BDch_z%C3%A1konov_%C2%A799

eporadca povedal(a)...

pokračovanie...
4. V triede praktickej školy môže byť najviac desať žiakov; v triede praktickej školy pre žiakov s viacnásobným postihnutím alebo v triede pre žiakov s autizmom alebo ďalšími pervazívnymi vývinovými poruchami môže byť najviac šesť žiakov.

5. V triedach praktickej školy pre žiakov s viacnásobným postihnutím je spravidla na výchovno-vzdelávacom procese prítomný aj asistent učiteľa.

6. Príprava v praktickej škole trvá najviac tri roky. Vzdelávací program praktickej školy sa ukončuje celkovým zhodnotením manuálnych zručností žiaka v rozsahu učiva určeného príslušným vzdelávacím programom. Dokladom o získanom vzdelaní je záverečné vysvedčenie s uvedením zamerania činností, ktoré je žiak schopný vykonávať.

7. Praktická príprava na výkon jednoduchých pracovných činností žiakov sa vykonáva činnosťou na pracovisku praktickej školy alebo na pracovisku mimo praktickej školy. Pracovisko praktickej školy sa zriaďuje v priestoroch školy s prihliadnutím na obsah vzdelávania.

8. O organizácii prípravy žiakov podľa odseku 7 na pracovisku mimo školy rozhoduje riaditeľ praktickej školy.

9. Praktická škola môže vzdelávať aj iné fyzické osoby s mentálnym postihnutím alebo s mentálnym postihnutím v kombinácii s iným postihnutím, ktoré dovŕšili vek 18 rokov a neabsolvovali výchovu a vzdelávanie v odbornom učilišti alebo praktickej škole.

10. Pri vyučovaní odborno-praktických a profilujúcich predmetov sa žiaci delia na skupiny.

11. Na praktickú školu sa primerane vzťahujú ustanovenia tohto zákona upravujúce nižšie stredné vzdelávanie, ak tento zákon neustanovuje inak.

eporadca povedal(a)...

§ 31
Praktická škola
(1) Praktická škola poskytuje vzdelávanie a prípravu na jednoduché pracovné činnosti
žiakom s mentálnym postihnutím, ktorí skončili základnú špeciálnu školu a neboli prijatí do
odborného učilišťa alebo špeciálneho učilišťa, prípadne nezvládli jeho vzdelávací obsah.

(2) Praktická škola pripravuje žiakov na život v rodine, na sebaobsluhu a praktické
práce v domácnosti a zacvičuje ich na vykonávanie práce tak, aby mohli vykonávať
jednoduché pracovné činnosti pod dohľadom.

(3) Príprava v praktickej škole trvá jeden rok, dva alebo tri roky. Dokladom o skončení
vzdelávania v nej je záverečné vysvedčenie.

http://zmos.exs.sk/files/file/aktuality/2008-04-22/Z%C3%A1kony%20a%20nariadenia%20vl%C3%A1dy.pdf

eporadca povedal(a)...

Prijímanie do odborného učilišťa a do praktickej školy

Do odborného učilišťa sa prijímajú žiaci s mentálnym postihnutím alebo žiaci s mentálnym postihnutím v kombinácii s iným zdravotným postihnutím, ktorí ukončili vzdelávanie v poslednom ročníku základnej školy alebo ukončili povinnú školskú dochádzku.

Do praktickej školy sa prijímajú žiaci s mentálnym postihnutím alebo žiaci s mentálnym postihnutím v kombinácii s iným zdravotným postihnutím, ktorí ukončili základnú školu alebo povinnú školskú dochádzku a ich stupeň postihnutia im neumožňuje zvládnuť prípravu v odbornom učilišti.

Do praktickej školy sa prijímajú aj iné fyzické osoby s mentálnym postihnutím alebo dospelí občania s mentálnym postihnutím v kombinácii s iným postihnutím, ktorí dovŕšili vek 18 rokov a neboli vzdelávaní v odbornom učilišti alebo praktickej škole, a to aj vtedy, ak nespĺňajú podmienky uvedené v predchádzajúcom odseku.

http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&aid=1872

eporadca povedal(a)...

Praktické skúseností - Súkromná praktická škola pri OZ Barlička
- integrácia, individuálny prístup, práca v kolektíve, rozvoj komunikačných zručností, nácvik sebaobslužných a pomocných úkonov, celkový rast, sebaúcta a sebadôvera, spolupatričnosť.